Akcija "Pero": SIPA blokirala bankarske račune s više od milion KM

Radiosarajevo.ba
Akcija "Pero": SIPA blokirala bankarske račune s više od milion KM
Foto: Facebook / Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u okviru operativne akcije kodnog naziva „Pero“, u skladu s odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, izdali pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizička i tri pravna lica, saopćeno je iz SIPA-e.

Podsjećamo, u akciji kodnog naziva "Pero", pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu uhapsili su nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa izdavanjem lažnih diploma. 

SIPA je u okviru akcije  pretresla stambene i poslovne objekte, ostale prostorije i pokretnih stvari na ukupno 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

„Zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivična djela iz člana 340. Krvičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine “Organizovani kriminal”, a u vezi sa krivičnim djelima iz člana 383. “Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja”, člana 380. “Primanje dara i drugih oblika koristi” i člana 272. “Pranje novca”, naveo je Luka Miladinović za Radiosarajevo.ba.

Pojašnjeno je da se aktivnosti provode po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda Bihać.

Nezvanično saznajemo da su osumnjičene osobe bile uključene u nezakonito izdavanje fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije