Advokati i sudski kuriri uhapšeni u akciji "Kurir" danas na saslušanju u Tužilaštvu

S. H.
Advokati i sudski kuriri uhapšeni u akciji "Kurir" danas na saslušanju u Tužilaštvu
Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) na području Kantona Sarajevo jučer su uhapsili sedam osoba u akciji "Kurir" nakon pretresa koji su izvršeni na nekoliko lokacija.

Vildana Ligata, Muamer Pita i Zaim Spahović predati su jutros Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a u toku dana očekuje se da će Tužilaštvu biti predati i Esad Hrvačić, Ismet Hamzić, Samina Skopak, te Selma Taraniš. 

Ove informacije potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić.

"Oni se terete da su kao grupa za organizirani kriminal izdejstvovali donošenje presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu i tako nezakonito vršili prenos vlasništva nad oko 70 nekretnina na području Kantona Sarajevo čime su sebi i drugima pribavili veću protupravnu imovinsku korist", kazala je za Radiosarajevo.ba Azra Bavčić.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, izvršeni se pretresi na deset lokacija na području Sarajeva, a tom prilikom uhapšeni su advokati Esada Hrvačić, Ismet Hamzić, Samina Skopak i Selma Taraniš.

Osobe koje su predate jutros Tužilaštvu su: Vildana Ligata, zaposlenica kod advokata Hamzića, te Muamer Pita, zaposlenik Općinskog suda u Sarajevu, i kurir u Sudu Zaim Spahović. 

Radi se o osobama koje se dovode u vezu s krivičnim djelima "organizirani kriminal", a u vezi s krivičnim djelima "zloupotreba položaja ili ovlaštenja" i "krivotvorenje službene isprave".

Kako nam je rekla Bavčić, ovoj akciji prethodila je kompleksna istraga, a predistražne i istražne radnje trajale su više od godinu dana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije