Nastavljeno suđenje grupi za pljačku banke i ubistvo na Ilidži

Radiosarajevo.ba
Nastavljeno suđenje grupi za pljačku banke i ubistvo na Ilidži
Radiosarajevo.ba / Privođenje osumnjičenih
Za grupu optuženih za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža, kada je poginuo biciklista Kemo Bašić, danas je na Kantonalnom sudu u Sarajevu održano ročište kao nastavak glavnog pretresa.

U nastavku glavnog pretresa svjedočio je Hajrudin Katica, policajac i zaposlenik Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo.

On je svjedočio o incidentu koji je napravio optuženi Amel Sejfović u prostorijama KPZ-a Sarajevo kada je nakon saznanja da mu je amidžić teško povrijeđen polupao stakla na toaletu zavoda i slomio česmu, te izazvao materijalnu štetu.

Katica je svjedočio kako je tog 9. novembra 2013. godine radio kao šef smjene i kako je obaviješten o incidentu koji je napravio Sejfović.

On je, također, potvrdio da je Sejfović nakon ovog incidenta smješten u samicu, te da mu je sam nudio da popije neku tabletu za smirenje, ali je i potvrdio da je želio da stupi u kontakt s porodicom kako bi saznao više informacija o povrijeđenom rođaku s kojim je bio izuzetno blizak.

Sejfović je, osim što je načinio materijalnu štetu, u tom trenutku povrijedio i sebe. Njegova porodica je, potvrdio je svjedok, također ponudila obeštećenje KPZ-u Sarajevo za štetu koja je napravljena.

Osim ovo devetoro optuženih, za pljačku banke sumnjiči se i Anel Hajrović, koji je nakon tog događaja pobjegao u Hrvatsku, gdje je uhapšen zbog drugih krivičnih djela.

Kako se svjedok Haris Kovačević nije pojavio na današnjem ročištu, nastavak glavnog pretresa zakazan je za ponedjeljak, 20. marta u 14.00 sati.

Podsjećamo, prema optužnici koja je potvrđena 28. aprila prošle godine, pljačku su isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire, a u kupovini vozila pomogla im je Nizama Beširević.

Sejfovića, Hajradinovića i Hajrovića 5. novembra 2015, u 8.50 sati do banke u Rustempašinoj ulici na Ilidži dovezla je Alma Sejfović, a potom su razbojnici maskirani upali u banku prijeteći automatskim puškama.

Prilikom pljačke udarali su radnike i natjerali ih da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300.000 maraka.

Tokom bijega razbojnici su pucali u pravcu zaštitara banke, a jedan od hitaca namijenjenih zaštitarima pogodio je Bašića, koji je slučajno naišao biciklom i usmrtio ga.

Razbojnici su potom na Stojčevcu spalili vozilo te pobjegli. Podsjetimo, policija je nakon oružane pljačke pokrenula veliku potjeru za razbojnicima koji su se udaljili u pravcu Igmana, blokiravši sve puteve. Optuženi su uhapšeni 6. novembra, ali je potom 7. novembra Anel Sejfović pušten na slobodu. Njegov advokat je tada tvrdio da je u vrijeme pljačke njegov branjenik bio u zatvoru u Ustikolini (zatvor poluotvorenog tipa), te da je tek dan nakon pljačke pušten iz zatvora na vikend...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije