Zvonimir Anđelić: Novi pogoni Ferretto Grupe otvorit će radna mjesta

K.S.
Zvonimir Anđelić: Novi pogoni Ferretto Grupe otvorit će radna mjesta
Seriju tekstova "Godinu dana nakon izbora", koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s Općinom Usora.

Općina Usora nalazi se u Zeničko-dobojskom kantonu. Na području ove općine živi 7.568 stanovnika, po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Zvonimir Anđelić (HDZ BiH) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 1.319 glasova ili 55,61 posto. Njegov protukandidat Ilija Nikić (HDZ 1990) osvojio je 1.008 glasa ili 44,39 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Zvonimir Anđelić, u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o otvaranju novih pogona italijanskog investitora, izgradnji mosta preko rijeke Usore, zajedničkim projektima sa susjednim općinama i reorganizaciji općinske uprave.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Anđelić: Sektori s najvećim potencijalom su metaloprerada, poljoprivreda i uslužni sektor poput trgovine, ugostiteljstva, prijjevoza.

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Anđelić: Prioriteti će biti reorganizacija općinske administracije, novi koncept općinskog budžeta, osiguravanje sredstava za projekte i projektne aplikacije. Također će biti i podsticaji za poljoprivredu i privredu, podrška porodicama sa trećim i više rođene djece, podsticaji mjesnim sredinama za projekte na njihova vlastita ulaganja i pokretanje javnih i infrastrukturnih radova.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Anđelić: Do sada smo uradili projekat kanalizacije (WATSAN), rekonstruirali smo cestovnu infrastrukturu, uradili smo pripreme za izgradnju mosta preko rijeke Usora. Tu smo pribavili potrebna odobrenja i saglasnosti i rješili imovinsko-pravne odnose. Također, poboljšano je privlačenje sredstava za projekte i poboljšano je sinergijsko djelovanje svih aktera usorskog društva.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Anđelić: Nismo uspjeli reorganizirati općinsku administraciju, a razloge tome je što je potrebno donijeti akte. Osim toga, problem je dužina postupaka i osiguranje tehničkih preduslova.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Anđelić: Najveći problem je izgradnja prometne infrastrukture u potrebnom opsegu, zbog lošeg stanja u kojem se nalazi. Zahtjevne su pripreme za početak izgradnje mosta i zatvaranja konstrukcije financiranja, što je nedovoljno i vremenski duže traje. Ovaj problem bit će rješen dijelom iz vlastitog budžeta, a dijelom iz sredstava viših nivo, animiranjem svih nivoa vlasti, većim angažmanom općinske uprave na privlačenju sredstava (apliciranje na javne pozive i uključivanje u projekte koje vode domaće i međunarodne agencije).

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu saradnje?

Anđelić: S općinom Tešanj zajednički rješavamo kanalizacijski sistem. U zajedničkom smo projektu uređenja korita rijeke Usora sa općinom Doboj Jug. Sa općinom Doboj u RS-u, kao i sa entitetskim geodetskim upravama i ministarstvima vršimo korekciju međuentitetske i međuopćinske granice.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Anđelić: Urađena je toplifikacija zgrade Općine i JU Dom zdravlja, kao i JU Opća knjižnica i objekta osnovne škole. Općina Usora od početka 2017. godine bilježi povećanje izvoza i zaposlenosti. Uskoro treba biti realizirana izgradnja novih pogona Ferretto Group Central Europe d.o.o. Usora, što će dodatno povećati zaposlenost.

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije