Zvizdić i Šarović o sastanku EBRD-a: Idemo poslati drugačiju sliku iz BiH

K. S.
Zvizdić i Šarović o sastanku EBRD-a: Idemo poslati drugačiju sliku iz BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić i Mirko Šarović

Velika je čast za Bosnu i Hercegovinu i velika prednost da je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odabrala našu domovinu za godišnju konferenciju, rekao je predsjedavajući VIjeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, održanoj uoči Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a.

Najavio je dolazak više od dvije hiljade učesnika, dolaze i lideri zapadnog Balkana, kao i guverneri iz čak 38 ekonomija svijeta.

"Ovo je jedinstvena prilika da predstavimo BiH kao mjesto za investicije, da predstavimo potencijale ulagačima", poručio je Zvizdić.

EBRD je, dodao je on, od 1996. investirao više od 2 milijarde u vise od 160 projekata u oblastima infrastrukture, energije, itd.

"Očekujemo potpisivanje određenog broja ugovora. Naša namjera je da povećamo ulaganja EBRD-a u privatni sektor kako bi privatni sektor bio konkurentniji. Predstavit ćemo projekte s najvećim potencijalom u IT sektoru, agrikulturi, infrastrukturi, drvopreradi itd. Želimo prikazati BiH kao atraktivno mjesto za ulaganje", otkrio je prvi čovjek bh. Vijeća ministara. 

Zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da pripreme teku na najbolji način.

"S jučerašnjim danom, i to je dobra vijest, imamo 2886 registriranih učesnika, guvernera i poslovnih ljudi, 82 delegacije i 300 prijavljenih, koji čekaju potvrdu registracije. Sve će se dešavati u krugu Parlamenta BiH i Vijeća ministara. Za nas je važno pokazati da smo sposobmi organizirati jedan ovako veliki i važan događaj, te da se predstavimo kao zemlja koja je zanimljiva za investicije", istaknuo je ministar Šarović.

I on je naglasio kako će ovaj događaj biti obogaćen sastankom lidera zemalja zapadnog Balkana.

"Želimo poslati drugačiju sliku iz BiH", optimističan je Šarović.

Zvizdić je otkrio da će se na samitu lidera Balkana govoriti o snažnijem povezivanju zemalja zapadnog Balkana, o cestovnoj infrastrukturi, digitalnoj, izgradnji paneuropskog dijela Koridora Vc, aviopovezanosti glavnih gradova: "Sarajevo nema direktne linije sa svim glavnim gradovima svake zemlje zapadnog Balkana. Nemamo liniju ka Skoplju, Tirani i Sofiji. To nam treba. Naš stav u vezi taksi s Kosovom je da ne idemo sa taksama na robu s Kosova, ne bi imali koristi."

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina će 8. i 9. maja biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednje dvije decenije, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije