Zvizdić otkrio šta se događalo na sastanku u Berlinu i zašto su njega pozvali

Radiosarajevo.ba
Zvizdić otkrio šta se događalo na sastanku u Berlinu i zašto su njega pozvali
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

U Berlinu je jučer završen samit na kojem su se njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron susreli s političkim liderima zemalja zapadnog Balkana.

Na samitu Bosnu i Hercegovinu predstavljao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine - Denis Zvizdić.

Po povratku u prijestolnicu Bosne i Hercegovine Zvizdić je održao konferenciju za medije, na kojoj je kazao da je sastanak lidera Zapadnog Balkana u Berlinu trajao skoro pet sati.

Dodao je da je u Berlin otišao da iznese činjenice.

"U Berlinu sam kazao da je sastanak u Berlinu došao u pravo vrijeme. U posljednjem periodu svjedočimo negativnim trendovima koji ugrožavaju mir i stabilnost u regionu. Slijedom toga, kazao sam da imaju u vidu našu historiju, protiv sam bilo kakvog crtanja granice, a posebno po etničkim linijama. Te ideje nikad nisu došle iz BiH. Crtanje novih granica vodilo bi opasnom presedanu, a znamo što se dogodilo 90-ih godina", pojasnio je Zvizdić.

Ovom prilikom dodao je da je ta tema završena jer bi se na taj način otvorila "pandorina kutija".

"Kad smo govorili o dijalogu Beograda i Prištine, kazao sam da BiH nije priznala Kosovo, jer za to ne postoji konsenzus u Predsjesništvu BiH. Dakle, o tome odlučuju samo institucije BiH. Bilo je poziva da to uradimo, ali o tome ne postoji konsenzus. Bosna i Hercegovina za razliku od drugih država neće miješati u unutrašnje stvari susjednih država", naglasio je Zvizdić.

Pojasnio je da je na ovakvim konferencijama najteže upravo našoj državi: "Jer se samo kod nas u BiH pojavljuju političari koji pitanje Kosova povezuju s RS i prijete raspisivanjem referenduma o otcjepljenju RS. Samo kod nas u BiH imaju političari koji crtaju nove granice i u to upliću još i Crnu Goru."

Dodao je da je otišao u Berlin da brani ustavni poredak BiH, a ne Srbije i da je zbog toga prepoznat kao pravi sagovornik na tom sastanku.

"Pozvao sam predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da potpišemo ugovor o granici. Da budemo potpuno iskreni i da završimo s ovom pričom. No, ne vidim da postoji energija da se to uradi i onda počinjemo da sumnjamo da postoje neke tajne namjere jer se ne priznaju međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine", istakao je Zvizdić.

Poručio je da je na sastanku zatražio da Kosovo ukine carine na robu iz BiH, ali da nije dobio konkretan odgovor od predstavnika Kosova.

"Govorio sam o razlozima neuspostavljanja vlasti na nivou BiH. Kazao sam da vlast može biti uspostavljena za sedam dana ukoliko se svi usaglasimo da moramo poštovati zakone ove države. Niko nam nije rekao da trebamo formirati vlast i zanemariti NATO i MAP", naglasio je Zvizdić.

Dodao je da raduje da je, nakon sastanka, u potpunosti odbačena ideja razmjene teritorija po etničkom principu.

"Narodi u BiH žive izmiješano, tako je bilo i tako će ostati", poručio je Zvizdić.

Istakao je da ga nije briga da li se nekom sviđa ono što je on rekao u Berlinu, te naglasio da sve što je rekao u Berlinu "zasnovano je na zakonima ove države".

"Sasvim je sigurno da neće doći do etničke podjele na Balkanu, jer bi to ugrozilo multietnički karakter regiona, a istu poruku imala je i kancelarka Njemačke Angela Merkel", naglasio je Zvizdić.

Posebno je istakao da na sastanku nisu postojale tenzije između delegacija BiH i Srbije.

"Prošlo je vrijeme kad smo mi u BiH po svoje mišljenje išli u neke druge zemlje i to se nikad više neće dogoditi. Iskoristio sam priliku i zatražio sam kandidatski status u EU, većina kolega nas je u tome podržala i kazala da smo ostvarili napredak i time zaslužili. Očekujem da ćemo dobiti pozitivno mišljenje koje neće biti praćeno određenim uvjetima", kazao je Zvizdić.

Zvizdić je posebno naglasio da Europa želi multietnička društva.

"BiH je stoljećima tako živjela i tako će i nastaviti. Nije istina da postoji i jedan etnički čist prostor u ovoj državi koji bi kao takav mogao biti izdvojen iz BiH. To je ideja koju zagovara samo pet ili šest političara. Spreman sam prvi pružiti ruku, ali moram imati sagovornika. Uvijek predstavljam građane BiH, Bošnjake, Srbe i Hrvate. I nikad se nisam miješao u unutrašnje stvari susjednih država. Ali, proći će i ovi koji mute bistru bh. vodu", poručio je Zvizdić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Zvizdić je kazao da će se za par mjeseci u Parizu napraviti nova konferencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije