Zvizdić: Transportna zajednica važan je korak za nas, posebno deblokada sredstava

E. H.
Zvizdić: Transportna zajednica važan je korak za nas, posebno deblokada sredstava
Nakon što je Vijeće ministara danas u Sarajevu usvojilo Ugovor kojim BiH pristupa Transportnoj zajednici, čime su deblokirana sredstva za projekte, odobrena u julu na samitu u Trstu, javnosti se obratio predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

"Na sjednici je usvojeno nekoliko važnih materijala, od kojih je najvažniji prihvatanje prijedloga ugovora o pristupanju BiH Transportnoj zajednici. U tom smislu postali smo dio jednog važnog projekta između Europske unije i zemalja jugoistočne Europe. Time su odblokirana sredstva za projekte, koji su BiH odobreni na Samitu u Trstu. Ovo je veoma važno za cijelu BiH, što će omogućiti unapređenje transporta i saobraćaja u našoj državi. Već je dogovoreno kako će BiH biti predstavljena u Transportnoj zajednici kako bi na najadekvatniji način zastupali naše interese", kazao je Zvizdić, govoreći o sjednici Vijeće ministara.

Dodao je i kako će ugovor biti potpisan odmah kada ga Predsjedništvo BiH prihvati i kada bude postignut dogovor s Europskom komisijom.

Osim toga govorio je o usvajanju prijedloga zakona o dopunama i izmjenama zakona o Ombudsmanu u BiH, te dopunu odluke o vizama koja će pomoći u privredi, posebno o turizmu.

"Na ovaj način povećana je grupa zemalja s kojima BiH ima dogovoren bezvizni režim, čime građani zemalja potpisnica Schengenskog sporazuma, EU ili SAD-a mogu neometano, bez viza ili s višekratnim vizama, preći granicu BiH", dodao je Zvizdić.

Istaknuo je da je danas izdvojeno i 2.1 milion KM za pitanje zdravstvene zaštite, zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja Roma na području BiH.

"Kao što je već najavljeno dobili smo pismo komesara Hahna, u kojem je objašnjeno šta bi sve BiH izgubila bez sporazuma o Transportnoj zajednici koji smo evo danas odobrili. Opredijeljenost državnog ministarstva jeste da s entitetskim kolegama zajedno radimo na pripremi novih projekata, kako bismo maksimalno iskoristili ovu veoma važnu priliku", kazao je Ismir Jusko, ministar za komunikacije i promet u Vijeću ministara, govoreći o današnjoj odluci.

Jusko je dodao i kako je na današnjoj sjednici razgovarano o odlukama u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, kako bi se održali dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom, ali i kako bi se ovaj problem riješio u korist interesa BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije