Zvizdić s čelnicima regije: BiH privržena načelima, ciljevima i vrijednostima EU

Fena
Zvizdić s čelnicima regije: BiH privržena načelima, ciljevima i vrijednostima EU
Na poziv visoke predstavnice Evropske unije i potpredsjednice Evropske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je u Bruxellesu sastanku čelnika zapadnog Balkana.

Tokom obraćanja, predsjedavajući Zvizdić je istaknuo značaj kontinuiteta dijaloga i rekao da su regionalna saradnja i međusobno povjerenje ključni za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa, privlačenje stranih investicija, očuvanje stabilnosti i unapređenje procesa pomirenja. 

Rekao je da je BiH privržena načelima, ciljevima i vrijednostima Evropske unije i da će i u narednom periodu nastaviti raditi na napretku u svim procesima, sa posebnim osvrtim na socio-ekonomske reforme. 

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH trenutno u fazi finalizacije odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u okviru pripreme Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Istaknuo je važnost kontinuiranog angažmana Evropske unije u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar regiona zapadnog Balkana, kao i Evropske unije sa regionom.

Naglasio je da BiH ostaje potpuno posvećena daljnjem nastavku regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti i istaknuo neophodnost poštivanja međunarodnih obaveza, kao i preuzetih obaveza iz postojećih regionalnih i međunarodnih sporazuma, s fokusom na CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. 

Zvizdić je rekao da je načelo poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od zemalja preduslov daljnje stabilizacije i prosperiteta, ne samo svake zemlje pojedinačno, nego i cjelokupnog regiona i izrazio optimizam da će nastavak dijaloga baziranog na međusobnom uvažavanju i pozitivnoj političkoj volji voditi ka zajedničkim naporima u realizaciji ključnih prioriteta na prostoru cjelokupnog regiona zapadnog Balkana.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Srbije, Crne Gore i Kosova, premijer Makedonije, te komesar Evropske unije za proširenje Johannes Hahn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije