Zvizdić: Očekujem da će biti potvrđeno imenovanje predsjedavajućeg VMBiH

Fena
Zvizdić: Očekujem da će biti potvrđeno imenovanje predsjedavajućeg VMBiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je nakon sjednica Kolegija i proširenog Kolegija tog doma izrazio očekivanje da će do kraja ove godine biti imenovano kompletno Vijeće ministara BiH.  

Kazao je da je na današnjim sjednicama Kolegija i proširenog Kolegija razgovorano o sutrašnoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma, na kojoj će biti potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, kao i imenovanje članova komisija Doma, čime će biti završen proces konstituiranja Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Zvizdić je očekuje da će sutra biti potvrđeno imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Poslije toga očekujemo da će procesi ići u skladu s predviđenim procedurama dostave imena za ministre, zamjenike ministara, procedure provjere koje će provesti Centralna izborna komisija BiH i SIPA, tako da do kraja ove godine očekujemo da ćemo biti u prilici da imenujemo kompletno Vijeće ministara BiH", istaknuo je Zvizdić.

Najavio je da će prva naredna redovna sjednica Predstavničkog doma PSBiH biti 18. decembra, te da će biti spremni da, kada dobiju konačnu potvrdu za ministre i zamjenike ministara, imenuju Vijeće ministara BiH.

Napomenuo je da u januaru naredne godine planiraju održati dvije redovne sjednice Predstavničkog doma, kako bi bili usvojeni zakoni, a posebno finansijski sporazumi koji su već dugo na čekanju u Predstavničkm domu.

Na novinarsko pitanje da li je Stranka demokratske akcije sa svojim koalicionim partnerima iz 'bošnjačke kvote' dogovorila raspodjelu ministarstava u Vijeću ministara BiH, Zvizdić je kazao kako su razgovori o tome u toku.

"Nisam sklon da govorim o tim 'reprezentacijama', kako ih neko naziva - hrvatskoj, srpskoj i bošnjačkoj. To nije ni u skladu sa našim zakonskim normama. Ali sam siguran da će Zoran Tegeltija, ako sutra bude potvrđeno njegovo imenovanje, a očekujem da će biti potvrđeno, vrlo brzo, u narednih nekoliko dana, dobiti imena i ministara i zamjenika ministara, s pratećom potrebnom dokumentacijom kako bi se ušlo u proceduru provjera i kako bi se što prije imenovalo Vijeće ministara BiH", kazao je Zvizdić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije