Zvizdić o Strategiji EK: BiH će sasvim sigurno biti članica Europske unije

E. H.
Zvizdić o Strategiji EK: BiH će sasvim sigurno biti članica Europske unije
Nakon predstavljanja Strategije Europske unije za uključivanje zemalja zapadnog Balkana u EU, s ciljem uključivanja do 2025. godine, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prokomentirao je promoviranje ove Strategije.

Zvizdić je pojasnio kako će se na ovaj način povećati aktivnosti EU ka zemljama zapadnog Balkana, od njihove inkluzije u brojne organe i tokove EU, do povećanja aktivnosti EU fondova kao ovim zemljama. Ipak, istaknuo je kako pred svim zemljama stoji veliki posao da provedu reforme iz ove Strategije.

"Suština je u realizaciji uvjeta i 2025. godina nije rok nego je cilj za sve zemlje zapadnog Balkana, a bitno je da će se definirati i mehanizmi koji će onemogućiti zemljama koje prve uđu da blokiraju ostalim članstvo u EU. Brzina realizacije uvjeta za ulazak u EU omogućava da bilo koja zemlja stigne do najbolje moguće pozicije za ulazak u EU. Nije bilo licitiranja sa bilo kakvim rokovima, s obzirom na veliki broj različitih dezinformacija u vezi s različitim rokovima koji su išli čak do 2033. godine. Dakle, vrednovanje napretka svake od zemalja vezana je za ključnih šest oblastima, razrađenih u preko 50 konkretnih mjera, koje svaka zemlja treba ostvariti", istaknuo je Zvizdić.

Dodao je da je suština da BiH, kao i sve druge zemlje, ima jasno razrađen akcioni plan i da ispunjenje tih uvjeta "ne smije biti dnevnopolitičko pitanje".

"Reforme koje smo do sada proveli i reforme koje ćemo morati provesti imaju za cilj da naprave sigurnije i bolje društvo za sve građane, a ne da bi neka politička partija osvojila određene poene. Važno je napomenuti da je ovo Vijeće ministara realiziralo sve svoje obaveze iz Reformske agende, od kojih je najvažniji Upitnik EK. Treba istaknuti da je punih osam godina put BiH ka EU bio potpuno blokiran, praktično ništa nije učinjeno, te smo mi na različite načine pokrenuli taj put.

Sada smo dobili priliku da ćemo, ako uspijemo na prvo mjesto staviti reforme, poboljšanje procesa i druge kvalitetne procese u BiH umjesto neproduktivne izborne kampanje koja je sada u punom jeku, moći puno više napredovati, čak i puno više od zemalja u regiji", kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Kazao je da će do kraja mandata ovo Vijeće ministara nastaviti kontinuitet reformi na putu BiH ka Europskoj uniji, a nada se da će to biti i cilj svih narednih vlasti u narednim godinama.

"Pred nama se nalazi jako puno posla i jako puno reformi, ali nadam se da će naše političko ozračje biti takvo da nam omogući da uspješno nastavimo kontinuitet koji mi imamo u zadnje tri godine kada je riječ o europskim integracijama BiH. Mi možemo sasvim sigurno kazati, zahvaljujući našem poslu u prethodnom periodu, da smo sasvim sigurno trasirali europski put BiH i da će BiH sasvim sigurno biti članica Europske unije", zaključio je Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije