Zvizdić o aktivaciji MAP-a: Umjesto igrokaza o zastavama kojima svjedočimo

Radiosarajevo.ba
Zvizdić o aktivaciji MAP-a: Umjesto igrokaza o zastavama kojima svjedočimo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić ocijenio je da aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP) predstavlja jedan od najkrupnijih koraka na putu ka integracijama u NATO savez i izuzetan poticaj za nastavak reformskih procesa.

“Bosna i Hercegovina je danas iz Brisela dobila pozitivnu i ohrabrujuću vijest na koju se čekalo godinama, a to je da su članice NATO saveza pozvale BiH da dostavi svoj prvi godišnji program čime je aktiviran MAP”, kazao je predsjedavajući Zvizić.

Naglasio je da je aktivacija MAP-a pitanje stabilnosti koja vodi ka sigurnosti, novim investicijama i ekonomskom prosperitetu BiH.

“Od sada ćemo se, osim pitanjima odbrane i sigurnosti, značajnije baviti i brojnim drugim oblastima iz sfere politike, ekonomije i vladavine prava. Umjesto igrokaza o zastavama kojima svjedočimo proteklih dana, mislim da je jako važno da se posvetimo ključnim životnim pitanjima”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Ekonomski prosperitet vodi ka otvaranju novih radnih mjesta i zadržavanju mladih, sposobnih i obrazovanih. Zbog toga je aktivacija MAP-a izuzetno važna, godišnji program i nastavak aktivnosti koje su vezane za NATO integracije”, kazao je Zvizdić.

Naglasio je da kako očekuje da će se buduća koalicija na državnom nivou bazirati na nastavak provođenja prioriteta koji su važni za BiH, a to su EU integracije, ekonomski razvoj i aktivnosti na putu BiH ka članstvu u NATO.

Zahvalio je članicama NATO saveza koje su prepoznale napore BiH na putu ka NATO integracijama, kao i Predsjedništvu BiH u svim ranijim sazivima koji su uložili napor na donošenju potrebnih odluka i na usvajanju plana odbrane i modernizacije Oružanih snaga.

Također, zahvalio je Vijeću ministara BiH, posebno Ministarstvu odbrane BiH i svim članovima OSBiH na aktivnostima koje su rezultirale uknjižbom vojne imovine.

BiH je zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a dobila na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu.

Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije