Zvizdić: Nemam potrebu da polemišem sa Dodikom

Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Nemam potrebu da polemišem sa Dodikom
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u utorak da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, nije zadužen za kreiranje vanjske politike BiH, pa se njegov izlet u SAD i nastup koji je tamo imao, kako je zaključio, mogu tretirati kao privatni čin.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić smatra da su izjave Dodik o njegovom prisustvu na godišnjem zasjedanju MMF-a i Svjetske banke, kao i sastancima sa dužnosnicima SAD van svake logike, koje su u sukobu sa činjenicama i važećim zakonima, te su izraz lične i institucionalne frustracije.

"Ja obavljam, i nastaviću u skladu sa zakonom obavljati funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sve do imenovanja novog mandatara i saziva Vijeća. Pri tome će moj primarni zadatak biti zaštita interesa BiH, njenog integriteta, suvereniteta i međunarodno pravnog subjektiviteta, kao i jačanje odnosa sa prijateljskim zemljama, poput SAD, u cilju unapređenja euroatlantskih integrativnih procesa, jačanja sigurnosti i stvaranja uvjeta za ekonomski prosperitet i unapređenje regionalne saradnje", kazao je Zvizdić i dodao:

"Zbog toga nemam potrebu da polemišem sa gospodinom Dodikom u vezi sa njegovim antiustavnim namjerama da stvori uvjete za dominaciju entiteta nad državom ili da bude vrhovni arbitar za sve nadležnosti u BiH. Ustvari, predlažem da gospodin Dodik, umjesto neproduktivne unutrašnje polemike, posjeti SAD i Washington i objasni svoje stavove u vezi sa NATO integracijama i vanjskom i regionalnom politikom BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije