Zvizdić na sastanku lidera zapadnog Balkana u Ohridu: Da li će BiH u "mali Schengen"

Agencije
Zvizdić na sastanku lidera zapadnog Balkana u Ohridu: Da li će BiH u "mali Schengen"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvuje na sastanku lidera zapadnog Balkana u Ohridu, na kome će se razgovarati o inicijativi za ukidanju prepreka za slobodni protok roba, usluga, kapitala i ljudi.

Lideri zemalja regije imat će i susret s predstavnicima EU, te predstavnicima međunarodnih organizacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Svjetske banke (SB), Evropske investicijske banke (EIB) i Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Odlazak Zvizdića u Ohrid povezan je s najavama o formiranju "malog Schengena" koji dogovaraju lideri Srbije, Makedonije i Albanije.

Tanjug javlja da su predsjednik Srbije Vučić, te makedonski i albanski premijeri Zaev i Rama u Ohridu postigli dogovor o konkretnim mjerama koje će doprinijeti slobodi kretanja i formiranju zajedničkog tržišta.

Sloboda kretanja, kako su konstatovali, imala bi višestruke efekte i maksimizirala konkurentnost cijelog regiona, koji ima potencijal od 12 miliona stanovnika.

Dogovoreno je da se uvede sistem koji bi omogućio putovanje između zemalja samo uz posjedovanje lične karte, zajedničke radne dozvole koje će omogućiti ljudima da rade u sve tri zemlje bez dodatnih procedura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije