Zvizdić na Samitu EBRD: Dobrodošli u zemlju izuzetne ljepote i vrijednih ljudi

E. H.
Zvizdić na Samitu EBRD: Dobrodošli u zemlju izuzetne ljepote i vrijednih ljudi
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sa otvaranja samita EBRD-a u Sarajevu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, na početku današnjeg panela na kojem učestvuju guverneri EBRD-a, kazao je da je BiH zemlja izuzetne ljepote i vrijednih ljudi.

"U toku ove konferencije bit će vam predstavljeni brojni inovativni projekti. Hvala vam što ste odabrali Sarajevo da održite svoju godišnju konferenciju. Ovo je bitan događaj ne samo za BiH nego i cijeli region. Razgovarat ćemo o najboljim modelima za unaprijeđenje poslovnog okruženja u BiH, kako bi poboljšali konkurentnost naših privrednika. A, sve u cilju rješavanja ključnog problema, a to je otvaranje novih radnih mjesta", istakao je Zvizdić.

Dodao je da integracijski procesi garantiraju održivost i vladavinu prava.

"Euroatlanske integracije ostaju prioriteti BiH. Ostvarili smo napredak i naši ekonomski pokazatelji tome svjedoče. Rast BDP je i u 2018. godine bio iznad tri posto. Imamo kontinuiran rast izvoza i prema tome smo među liderima na Balkanu. EU je i dalje naš najvažniji vanjskotrgovinski partner. BiH je u 2018. imala 800 miliona investicija i to je bila rekordna godina. BiH postaje vrlo atraktivna destinacija za strane investicije", pojasnio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, EBRD je u prošloj godini investirao 200 miliona eura.

"U ovoj godini očekujemo da investicije EBRD-a premaše 300 miliona. Opredijeljeni smo da nastavimo uporno i vrijedno raditi, a dosadašnji rezultati su vidljivi. I procesi idu u pozitivnom smjeru, ali nismo u potounosti zadovoljni, potrebne su nam investiciije i podrška. Posebno mislim na izgradnju infrastrukture, a za sve to nam je potrebna politička stabilnost", naglasio je Zvizdić.

U svom uvodnom obraćanju svima je zaželio puno sreće u radu u cilju jačanja bh. ekonomije i regiona.

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen ovom prilikom kazao je da će se u naredna dva dana u Sarajevu razgovarati o mnogim pitanjima koja su bitna za sve ekonomije ove banke.

"Govorit ćemo o reformama i potrebnim prelascima na nove sisteme ekonomija. Poštovani guvreneri, današnji sastanak će biti posvećen budućnosti. Potreban nam je kreativan i ambiciozan pristup. A EBRD je upravo takva institucija. Imamo cilj samoodrživih tržista, EBRD je lider među razvojnim bankama i trebala bi biti primjer. Radujem se diskusijama koje slijede. U ima svih guvernera zahvaljujem se nadležnim organima i vlastima u BiH što su preuzeli ulogu domaćina", poručio je Katainen.

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti zahvalio se BiH kao domaćinu godišnje konferencije EBRD-a.

"Mi kad investiramo, spajamo ljude, naša misija je da investiramo u promjene života i to vrijedi za BiH. Naša priča ovdje je počela 1995. godine, uložili smo više od dvije milijarde i naš portfolio u BiH je među najvećim od svih država EBRD-a. Mi povezujemo BiH s ostatkom regije i EU. Mi podržavamo domaćinstva, ali i mala i srednja preduzeća. U BiH imamo jako puno talenata koje gubimo migracijama, treba stvoriti ekonomiju koja će ih zadržati ovdje", poručio je Chakrabarti.

Chakrabarti je dodao da je bilo i negativnih stvari na koje banka naišla.

"Međutim, mi imamo vrlo inspirirajuće priče koje govore o našem uspjehu. Brojni su projekti u mnogim državama u svijetu. Ponosan sam na naš rad. No, bez podrške naših partnera to ne bi bilo moguće, a EU je među najznačajnijim", kazao je Chakrabarti.

Chakrabarti je naglasio da projekt izgradnje Koridora Vc je nešto što je obilježilo ulogu EBRD-a u BiH.

"Za nas je najbitnije da se u BiH radi na pridruživanju EU i to je put reformi i stvaranje ekonimskog onvira sličnom onom u EU. U martu smo pokrenuli i balkanski biznis registar, Srbija i Makedonija su se pridružile. Moram naglasiti da su integracije vrlo bitne. Investitori trebaju biti otvorenog srca. Ako imam glas ja bi za Zorana Zaeva glasao za nominaciju za Nobelovu nagradu za posao koji je uradila Sjeverna Makedonija, a posebno u odnosima s Grčkom. Sutra ćemo u Europi obilježiti 9. maj i to je što želim naglasiti. Tad je postavljen temelj EU i to je bio prvi korak ka solidarnosti i te riječi i danas vrijede", poručio je Chakrabarti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije