Zvizdić: Migrante ćemo smjestiti na human i čovjeku dostojan način

Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Migrante ćemo smjestiti na human i čovjeku dostojan način
Migrante i izbjeglice koji se nalaze na otvorenom prostoru u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu ćemo smjestiti na human i čovjeku dostojan način u objekte koji imaju dovoljan broj slobodnih mjesta.

Ovo je danas poručio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon konsultacijskog sastanka u Sarajevu.

Sastanak povodom povećanog broja migranata u BiH održan je danas u Sarajevu. Na njemu su pored Zvizdića prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministar ekonomskih odnosa i vanjske trgovine BiH Mirko Šarović, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić te američka ambasadorica Maureen Cormack.

Zvizdić je objasnio kako je sastanak bio u funkciji razmjene informacija u institucijama BiH i analize pitanja i smjernica daljeg djelovanja zarad usvajanja integralnog dokumenta koji će biti vezan za djelovanje operativnog štaba i koji će biti usmjeren na aktivnosti na dolazak migranata.

"Koordinaciono tijelo će postati operativni štab koji će koordinisati sve aktivnosti između svih nadležnih institucija. Mi redovno primamo potrebne informacije i djelujemo u obliku kontrolirane krize. Početkom maja broj migranata se povećao sa 60 do preko 100 na dnevnoj osnovi, zbog prošlosti BiH želimo zadržati humanost i humani odnos preman njima, ali želimo održati i nivo sigurnosti, dakle da to ostane najvažnije", istakao je Zvizdić i dodao:

"Nastavit ćemo djelovati sa zakonima BiH i smjernicama međunarodnih konvencija. Te odrednice će biti definicija našeg djelovanja. Sigurno ćemo vrlo brzo, da ne kažem hitno, naći adekvatan smještaj za migrante koji se nalaze dominantno u KS i USK. Imamo objekate koji imaju dovoljan broj slobodnih mjesta. One koji se nalaze na otvorenom prostoru u ova dva kantona ćemo smjestiti na human i čovjeku dostojan način, nastavit ćemo raditi sa zemljama okruženja i koristiti njihovu dobru prasku".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je istakao kako će Operativni štab raditi na pojačanju kontrole državne granice "tako što će u svakom smislu pomoći Graničnoj policiji i Službi za odnose sa strancima".

"Očekujemo stručnu i tehničku, a posebno finansijsku pomoć kako bi prihvatili izbjeglice. Ovaj sastanak je bio konsultantske prirode, pripremili smo akcione i drugi planove, koji će sutra biti usvojeni na sjednici Vijeća ministara", zaključio je Zvizdić na konferenciji za novinare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije