Zvizdić za Radiosarajevo.ba: Ponovo je osigurana parlamentarna većina za akcize

Amil Dučić
Zvizdić za Radiosarajevo.ba: Ponovo je osigurana parlamentarna većina za akcize
AA / Denis Zvizdić
U Parlamentu BiH osigurana je parlamentarna većina kako bi ponovo bile pokrenute procedure za usvajanje seta zakona o akcizama, izjavio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

"Vijeće ministara BiH napravit će novi krug razgovora. Inicijativa mora krenuti ponovo od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Obavit ćemo razgovore, posebno sa Savezom za promjene, MMF-om i drugim učesnicima, posebno o pitanju ugradnje odredbi o plavom dizelu u zakonu“, rekao nam je Zvizdić.

Potcrtao je da je pitanje akciza polje struke, konkretnih činjenica i benefita koje bi dobili, prebačeno na polje politikanstva. Zvizdić je naglasio također da je akciza jedan od najefikasnijih instrumenata za izgradnju cestovne infrastrukture.

"U Domu naroda to je prošlo bez ikakvih problema. Čini mi se da unutar Parlamenta BiH treba raditi na objedinjavanju političkih partija koje zaista žele infrastrukturni i ekonomski razvoj BiH“, rekao je Zvizdić.

Kada je riječ o procesu europskih integracija, tvrdi da se BiH kreće u okviru zadane dinamike. Govoreći o problematici u vezi s upitnikom, naglasio je da Europska komisija nikada nije davala rokove, već savjet da je kvalitet odgovora mnogo važniji.

"Institucije sa svih nivoa dale su prijedloge odgovora, te su uneseni u jedinstveni informacioni sistem. Do sada smo dobili više od 20.000 stranica odgovora. Nažalost, Vlada RS-a koja tvrdi da je pripremila odgovore, nije ih unijela u jedinstveni informacioni sistem i vjerovatno zbog toga možemo očekivati mala kašnjenja“, rekao je on.

Naglasio je da će određena politička pitanja rješavati Kolegij za europske integracije koji čine premijeri.

"Pitanje prijevoda sigurno će zahtijevati dosta vremena. Koliko imam informaciju, na posljednji raspisani tender za prevođenje tih materijala niko se nije javio. Ali pokrenute su i neke druge aktivnosti da nam u tome pomognu zemlje EU, Europska komisija, naši susjedi“, kazao je Zvizdić.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba osvrnuo se i na predstojeći sastanak regionalnih lidera s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini, kazavši da će se na njemu razgovarati o evidentnim problemima na Balkanu, ali i o potencijalima da oni budu riješeni. Ubrzo nakon toga će, kazao je, biti održan i samit lidera u Trstu.

"Svi očekujemo početak konkretnije realizacije projekata. Ponovo ćemo zahtijevati isto te ćemo istaknuti kandidaturu za projekte poput Jadransko-jonskog autoputa, Jadransko-jonskog gasovoda. Svi znamo da je on u poodmakloj fazi realizacije. Želimo da BiH bude tranzitna zemlja za taj gasovod. Svakako pitanje željezničke povezanosti između BiH i Srbije, preko Beograda s Budimpeštom i Europom, te povezanosti između BiH i Crne Gore. Pozvat ćemo se na zaključke sa Samita lidera u Sarajevu u kojima smo rekli da želimo definirati regionalne projekte, a da onda tražimo i grant sredstva i kreditna sredstva od EU i međunarodnih finansijskih institucija“, zaključio je Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije