Denis Zvizdić: Država je BiH, a njen narod Bosanci i Hercegovci

Fena
Denis Zvizdić: Država je BiH, a njen narod Bosanci i Hercegovci

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Partizanskom spomen-groblju i Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, u Mostaru je u ponedjeljak obilježen Dan državnosti BiH.

Obilježavanju je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je naglasio kako je 25. novembar sasvim sigurno jedan od četiri najznačajnija datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH.

"Poruke ZAVNOBIH-a su emancipacijske, one su tačno definirale suštinu i bit BiH kao višenacionalne, multikulturne zajednice ravnopravnih naroda i građana. Činjenica je da one nisu oživotvorene u samoj praksi funkcioniranja socijalističke Jugoslavije jer Bošnjaci nisu dugo vremena bili priznati kao ravnopravan narod, ali na nama je da slijedimo ispravna, emancipacijska, demokratska usmjerenja koja su definirana u Rezoluciji ZAVNOBIH-a i da nastojimo konsekventno i uporno da ih provedemo  u praksi", naglasio je Zvizdić.

Poručio je kako to znači da treba jačati nacionalni identitet  jer, kako je kazao, nijedna država ne može postojati bez svog naroda kao što ni narod ne može postojati bez svoje države.

"Država je BiH, njen narod su Bosanci i Hercegovci, dakle građani kao nosioci političkog suvereniteta, a oni pripadaju Bošnjacima, bosanskim Srbima, bosanskim Hrvatima i ostalim i jako je važno razumjeti i napraviti taj amalgam jedinstva u BiH kako bi mogli nastaviti s demokratizacijom našeg društva i s daljim kretanjem ka dva naša najvažnija cilja, a to su evropske i NATO integracije", poručio je Zvizdić.

Osim predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, cvijeće su položili i poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić, federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko – neretvanskog kantona Šerif Špago, predstavnici boračkih udruženja, porodice šehida i boraca, te brojni građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije