Zvizdić: Dok čitav svijet obilježava genocid, ovdje se negira

Fena
Zvizdić: Dok čitav svijet obilježava genocid, ovdje se negira
Foto: Fena / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas u Potočarima da genocid u Srebrenici treba prihvatiti kao historijski dokazanu činjenicu potvrđenu na međunarodnim sudovima jer je priznanje krivice, ne kolektivne nego individualne, preduvjet za povećanje povjerenja i pomirenja unutar BiH i čitavog regiona.

Za srebrenički genocid do sada izrečeno više od 700 godina zatvora

"Tada je za samo nekoliko dana ubijeno više od 8.000 nevinih civila i dok čitav civilizirani svijet obilježava genocid u Srebrenici istovremeno ovdje u BiH i Srebrenici imamo negiranje genocida i veličanje raznih zločinaca i planera jednog od najvećih zločina poslije Drugog svjetskog rata na tlu Evrope", istakao je Zvizdić.

Carmel Agius: Poricanje je završna faza genocida i to ima svoj cilj

Dodao je da bi svi koji daju radikalne izjave morali imati na umu porodice žrtava i njihov bol.

Nakon današnje zajedničke dženaze i ukopa broj žrtava koje će posljednje počivalište naći u Memorijalnom centru u Potočarima bit će 6.643, a traga se za još oko 1.000 osoba koje se vode kao nestale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije