Zvizdić: Berlin poslao poruku Dodiku i svima koji bi prekrajali granice na Balkanu

Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Berlin poslao poruku Dodiku i svima koji bi prekrajali granice na Balkanu
Važne poruke za Bosnu i Hercegovinu i Balkan upućene su danas iz Berlina gdje se da na visokoj razni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Upravo zbog tih izuzetno važnih poruka koje je uputila kancelarka Merekel, kaže nam državni premjer ovu posjetu ocjenjuje izuzetno značajnom za evropski put i ekonomski razvoj BiH.

Razgovarao: Faruk Vele

Zvizdić se za Radiosarajevo.ba javio iz Berlina, odakle je prenio važne utiske susreta sa najmoćnijim liderom Evrope, kancelarkom Merkel.

"Ova posjeta je izuzetno važna za kompletan region, jer dio poruka je bio upućen i kompletnom Zapadnom Balkanu. Posebno važna poruka jeste da je arhitektura Zapadnog Balkana završena i da nema nikakvih promjena granica, o čemu se, nažalost, zadnjih sedmica otvorila priča i izazvala dosta novih tenzija i novu nervozu u našem regionu. Nama treba mir, saradnja, evropska perspektiva i ekonomski razvoj", kaže nam Zvizdić.

Govoreći o tome šta će biti fokus njemačke politike na Balkanu, kao države predvodnice Evropske unije, a posebno zbog posljednjih tenzija u javnosti, pa i poruka i mogućem otvaranju Pandorine kutije razmjene teritorija i crtanja novih karata, Zvizdić je istakao značajne stavove koje mu je osobno iznijela kancelarka Merekel:

"Kako prvo, nema nikakvih prekrajanja granica, nema nikakvih razmjena teritorija, ne postoji nikakav ni pravni, niti historijski osnov, da se mogu povezati Kosovo i RS. To su, zapravo, samo predizborne i političke poruke pojedinaca koji na takav način žele da privuku  pažnju na sebe ili dobiju bolju pregovaraču poziciju. Evropa i demokratski svijet su vrlo jasno rekli da je arhitektura granica na Zapadnom Balkanu završena i da zadatak svih vlada treba da bude briga o životnim potrebama građana, o evropskom putu, očuvanja mira i stabilnosti i jačanju životnog standarda stanovnika čitavog Balkana. To su važne poruke koje su upućene. One su, zapravo, trajno opredjeljenje i kancelarke Merkel, kao neospornog lidera i Njemačke, kao jednog od najvažnijih lidera Evropske unije i, konačno, čitavog civiliziranog svijeta", naglasio je.

To je, dodao je Zvizdić, vrlo jasna poruka i Miloradu Dodiku, čelniku bh. entiteta RS, ali i drugima koji secesionizam smatraju svojom politikom, čekajući pogodnu priliku u BiH za to.

"Sasvim sigurno. Ali kao što i sami znate, riječ je ustvari i o čovjeku koji budan sanja. O nekome koji je obolio od bosnofobije, kao što sam rekao. Mislim da je pravi potez svim političkim liderima, pogotovo onima  koji unose nove tenzije, koji žele da recikliraju neke velikodržavne ideje - da su te ideje završile na smetljištu historije, kao njihovi promotori i mentori i da je vrijeme da se posvetimo saradnji u regionu, procesima pomirenja, procesima ekonomske saradnje i konačno našem najvažnijem cilju, a to je naš put ka EU", smatra predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Na pitanje da li je riječ o novoj paradigmi bosanskohercegovačke i bošnjačke politike gdje će se država BiH više prepoznavati na Zapadu, u Berlinu, i drugim adresama demokratskog svijeta, Zvizdić naglašava da je to "izuzetno važno".

"Ja sam danas rekao da je ovo na neki način kruna svih aktivnosti koje je imalo Vijeće ministara. Ja osobno, kao predsjedavajući VM BiH, i ostale kolege, smo u posljednje dvije i pol godine prepoznati kao promotori evropskih vrijednosti, generatori pozitivnih procesa. Uistinu možemo reći da je ostvaren napredak u brojnim oblastima, posebno u oblasti evropski integracija", ističe Zvizdić.

Dodaje kako je jako važno promovirati "istinske vrijednosti BiH, promovirati i argumentovano obrazložiti naše prioritete, našu punu opredijeljenost ka EU i euroatlantskim integracijama".

"Naše ekonomske potencijale, našu spremnost da jačamo vladavinu prava i da unaprijedimo regionalnu saradnju, procese povjerenja i pomirenja, ali isključivo na poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i relvantnih stvarnih, historijskih činjenica.  Mi moramo našu saradnju i međusobno razumijevanje bazirati na istini, pravdi, činjenici da svi želimo biti dio EU. To je ustvari ključna poruka i suština svih naših aktivnosti", podvukao je Zvizdić.

Zvizdić očekuje u Berlinu i nove važne sastanke. Posebno važno za ekonomiju BiH.

"Nama je izuzetno važno da nastavimo ekonomsku saradnju, to želim posebno da podvučem. Njemačka je najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH. Naša vanjskotrgovinska razmjena će sigurno u ovoj godini premašiti dvije milijarde eura. Nama je važno da njemačke kompanije nastave dolaziti i osnivati svoje kompanije u BiH, da se nastavi transfer znanja i modernih tehnologija. Zamolio sam, i ići ćemo u pravcu, da otvorimo neke nove perspektivne i modele novih sistema obrazovanja, dualnog obrazovanja, prilagodbe obrazovanja potrebama tržišta rada, očekujemo nove investicije u tradicionalno potentne sektore u BiH. Njemačka, dakle, ostaje i dalje naš najvažniji i politički i ekonomski partnere i jedan od najvećih, najiskrenijih i najodanijih i najboljih prijatelja BiH", zaključio je Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije