Zvizdić o izjavama Macrona: BiH nije nikome prijetnja

Radiosarajevo.ba
Zvizdić o izjavama Macrona: BiH nije nikome prijetnja
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvidzić reagirao je danas na izjave predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da je BiH tempirana bomba.

“Prema relevantnim informacijama međunarodnih institucija i agencija, u konačnici i prema posljednjim izvještajima State Departmenta i drugih obavještajnih agencija, vrlo jasno je konstatirano da je Bosna i Hercegovina napravila značajan progres u borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma. Zaustavljen je odlazak građana Bosne i Hercegovine na strana ratišta i, u konačnici, bilo koji građanin Bosne i Hercegovine nije učestvovao u bilo kojem terorističkom aktu u Evropi ili bilo gdje drugdje u svijetu“, kazao je Zvizdić.

Kako je pojasnio, to upravo govori o ozbiljnoj posvećenosti borbi protiv terorizma, a što je rezultiralo i vrlo jasnom konstatacijom u izvještajima relevantnih institucija i agencija koje govore da je BiH vrlo kredibilan partner u borbi protiv terorizma i partner u globalnoj koaliciji u borbi protiv ISIL-a.

„Ostajemo vrlo posvećeni borbi protiv globalne pošasti. Iz BiH na strana ratišta nije otišlo niti manje, niti više građana nego iz bilo koje države regiona Zapadnog Balkana ili Evrope i zbog toga Bosna i Hercegovina nije i neće biti bilo kakva prijetnja“, dodao je Zvizdić.

Kako je istakao, podatke o pitanjima terorizma sve države treba da dobiju direktno od ovlaštenih institucija i agencija iz BiH, jer samo to su pravi i relevantni fakti, odnosno pravi podaci koji mogu biti provjereni.

„Informacije nikako ne treba uzimati od onih koji su nedobronamjerno orijentirani ka Bosni i Hercegovini i koji takvim izjavama nanose nemjerljivu štetu međunarodnom ugledu i kredibilitetu Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u fazi i evropskih i NATO integracija”, kazao je Zvizdić, navodi se u saopćenju Vijeća ministara.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije