Bh. zvaničnici nakon sastanka s Hahnom: Nismo optimistični na putu ka EU

A. B.
Bh. zvaničnici nakon sastanka s Hahnom: Nismo optimistični na putu ka EU
Komesar Europske unije za politiku, susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, sastao se danas u Sarajevu s državnim i entitetskim zvaničnicima s kojima je razgovarao o reformama i procesu europskih integracija.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović nakon današnjeg sastanka s Hahnom, izjavio je kako komesar smatra da je strateški cilj Europske unije prostor Zapadnog Balkana, pa tako i BiH, bude dio EU, što je kako je rekao, velika i jaka doza optimizma.

"Mnogo je otvorenih pitanja i prioriteta, ali je najvažnije uspostavljanje mehanizma koordinacije koji će dugoročno riješiti naše probleme i 'pogurati nas' na putu ka EU. Bez jasnog mehanizma koordinacije i bez dogovora, bit će dosta teško pristupiti EU", rekao je Borenović.

Lider Saveza bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) Fahrudin Radončić izjavio je kako je današnji sastanak bio vrlo direktan te da je Hahn dao imput da stvari krenu naprijed.

"S obzirom na stanje u BiH, nisam optimista. Govorio sam o radu paraobaviještajnih službi, pritisak na javni servis, zloupotrebu obaviještajnih službi - što treba biti prioritet ka putu na EU, a danas se samo govorilo o akcizama. Sastanak je rezultatiralo time što je ljudima iz Brisela mnogo jasnije šta se dešava u BiH", kazao je Radončić.

Osvrnuo se na presudu haškoj šestorki i reakcije koje su uslijedile nakon te kazao kako one nisu legalistočkog tipa.

"Presudu moramo poštovati i živjeti u dobrim susjedskim odnosima", prokomentirao je Radončić.

Hahn je nako današnjeg sastanka u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, izjavio novinarima kako je u glavni grad Bosne i Hercegovine stigao krajem 2017. godine kako bi još jednom ohrabrio lidere naše zemlje u procesu euroatlanskih integracija i pridruživanju zajednici EU.

"S državnim i entitetskim zvaničnicima danas sam razgovarao u kontekstu europskih integracija i njihovoj težnji ka članstvu u EU. U prethodnoj godini smo vidjeli dosta napretka, a kada je riječ o dostavljanju odgovora na Upitnik Europske komisije (EK), ostalo je još 50-ak pitanja na koje nije odgovoreno. Na političarima je da riješe sve probleme, a ako ne mogu dostaviti sve odgovore na Upitnik EK, onda će takva reakcija doći i sa strane EU", izjavio je Hahn.

Potcrtao je kako vjeruje samo u činjenice, tj. na krajnje rezultate koje naša zemlja plasira ka EU.

"Važno je da razumijete da meni treba jednoglasna odluka svih 28 zemalja članica kako bismo prešli na naredni korak koji se može ostvariti samo ako riješite sva pitanja i probleme koji se od vas traže. Političari konstantno koriste iste fraze: 'Još malo', 'Sljedeće sedmice' i sl, ali ja sam im rekao - nema napretka dok se ne ispune sve faze", naglasio je Hahn.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije