Žurnal: Sud vraća na posao Mesića iako je koristio lažnu diplomu

Radiosarajevo.ba
Žurnal: Sud vraća na posao Mesića iako je koristio lažnu diplomu
Foto: Žurnal.info / JP „Radio Bosanska Krupa“

Sudija Općinskog suda u Bosanskoj Krupi Admir Hairlahović 30. oktobra ove godine donio je presudu kojom se poništava kao nezakonito rješenje JP „Radio Bosanska Krupa“ o otkazu ugovora Ademiru Mesiću.

Osim toga, naloženo je da se Mesiću isplate neisplaćene plaće u ukupnom iznosu od 8.228,35 maraka sa zateznom kamatom, da na iste plaće obračuna i isplati poreze i doprinose, da nadoknadi troškove parničkog postupka u iznosu od 2.418 maraka, te da se Mesić vrati u radni odnos, piše Žurnal.

KORISTIO KRIVOTVORENU DIPLOMU

Ademir Mesić, tehnički sekretar Općinske organizacije SDP-a Bosanska Krupa, je u augustu 2016. godine pred Kantonalnim sudom u Bihaću proglašen krivim, jer je utvrđeno da je pribavio krivotvorenu diplomu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Ademir Mesić zatvorsku kaznu nije služio. 

„Ja sam zahvaljujući ušteđevini koju sam imao platio 18 hiljada maraka i nisam otišao u zatvor“, reći će Mesić u razgovoru za magazin Žurnal.

Sud vraća na posao Mesića iako je koristio lažnu diplomu - undefined

Foto: Žurnal.info: Sud vraća na posao Mesića iako je koristio lažnu diplomu

JP „Radio Bosanska Krupa“ formirano je u prvim godinama nakon rata, a Mesić je bio jedan od prvih zaposlenika. U septembru 1996. godine je pod moralnom i materijalnom odgovornošću izjavio da je završio navedeni fakultet, ali da „ne posjeduje originalna svjedočanstva-uvjerenja o završenoj školi jer su ista uništena tokom agresije na Općinu Bosanska Krupa“.

Na osnovu neistinitih i krivotvorenih uvjerenja o završenom fakultetu, Mesić je u ovom preduzeću obavljao funkcije za koje je, prema sistematizaciji radnih mjesta, neophodna visoka stručna sprema. Mesić je bio direktor, te izvršni direktor za program, odnosno glavni i odgovorni urednik.

OTKAZ DOBIO 2017. GODINE

Ademir Mesić je bio direktor JP „Radio Bosanska Krupa“ od 2012. do 2016. godine. Nekoliko dana nakon prvostepene presude kojom se proglašava krivim što je „dana 16. aprila 2012. godine, u Zagrebu, na nepoznat način pribavio lažni prepis diplome“, Mesić se iz „zdravstvenih razloga“ povlači s mjesta direktora, te odlazi na bolovanje.

Nakon toga, u februaru 2016. godine, za v.d. direktora imenuje se Berzad Ezić. On ubrzo šalje zahtjev za pružanje stručne pomoći Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove USK, a u vezi s radnim statusom Ademira Mesića.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije