Žurnal odgovorio Mati Đakoviću

Radiosarajevo.ba
Žurnal odgovorio Mati Đakoviću
Foto: Žurnal.info / Mato Đaković u vozilu s diplomatskim tablama

Nakon što je Mato Đaković za medije istaknuo da su neistinite sve optužbe na njegov račun o povezanosti sa sa hrvatskim obavještajnim službama, selefijama i oružjem koje je trebalo diskredititrati Bosnu i Hercegovinu, a koje je potvrdio i državni ministar sigurnosti - Dragan Mektić, još jednom se oglasio portal Žurnal.

Đaković je u svoju odbranu istaknuo  da je automobil koji je kupio od diplomate Ivana Bandića bio sa diplomatskim tablicama, ali da je vlasništvo prebacio na svoje ime i da na vozilu više nisu diplomatske tablice.

Novinar RTRS-a Mato Đaković tek je danas, 14. marta 2019. godine, registrovao je automobil BMW X3 na svoje ime. Po hitnom postupku, MUP TK mu je izdao tablice s brojem.

Sve do danas, dakle, na automobilu kojeg je vozio Đaković bile su diplomatske tablice 13-A-102, prijavljene na Konzulatu Republike Hrvatske u Tuzli, odnosno na konzulu Ivanu Bandiću, piše Žurnal.

Žurnal je u posjedu fotografija koje su nastajale od novembra do početka januara, na kojima se vidi Mato Đaković kako upravlja BMW-om sa diplomatskim tablicama. Đaković danas, pak, tvrdi da je automobil kupio 10. januara 2018. godine.

No, ostaje nejasno zašto je automobil registrovao na svoje ime tek nakon što je Žurnal objavio priču o tome kako je Đaković povezan sa konzulom Ivanom Bandićem, inače dugogodišnjim službenikom hrvatske obavještajne službe, piše Žurnal.

Podsjećamo, portal Žurnal detaljno je objavio priču kako su hrvatski obavještajci, u saradnji s diplomatama u BiH i pojedinim novinarima, vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u BiH te od njih tražili da oružje postavljaju u bh. mesdžide. Priča ide kako bi hrvatski obavještajci potom o tome obavijestili snage u BiH te "podvalili" priču koja bi podržala tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja tvrdi da je Bosna i Hercegovina leglo terorista.

Više o temi čitajte na sljećem LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije