Žurnal: Hrvatski policajci pucali na kuće u BiH

Radiosarajevo.ba
Žurnal: Hrvatski policajci pucali na kuće u BiH
Foto: Arhiv / Ilustracija

MUP USK dokumentovao da je Policija Republike Hrvatske u oktobru prošle godine pogodila traktorsku prikolicu u selu Glinica-Poljana kod Velike Kladuše. Tužilaštvo BiH ustvrdilo da to nije granični incident. Hrvatska negira da puca na migrante u pograničnom dijelu sa BiH. Novinari Žurnala prošle sedmice pronašli čahure na mjestima gdje hrvatski policajci migrante ilegalno prebacuju u BiH, piše Žurnal.

Tog 15. oktobra 2018. godine Merima Čuturić je sa malodobnim sinom u traktorskoj prikolici, parkiranoj u njenom dvorištu u selu Glinica-Poljana kod Velike Kladuše, čistila piliće.

"U jednom momentu čuli su se rafali koji su, kao i svaki put došli iz pravca Republike Hrvatske kod takozvanog Đuđinog jarka. Vidjela sam da je na to područje došlo policijsko vozilo MUP-a Republike Hrvatske, a zatim i rafalnu paljbu. Usljed pucanja, u jednom momentu sam čula da je nešto udarilo u prikolicu na kojoj sam se nalazila, a potom sam osjetila i topli val iznad glave i fijuk metka", ispričala je Merima pripadnicima MUP-a USK-a narednog dana.

Rifeta Kapić prva je komšinica Merime Čutirić. I ona je 16. oktobra u Policijskoj stanici u Velikoj Kladuši potvrdila Meriminu priču.

"Oko 15 sati čula sam rafalnu paljbu iz pravca Đuđinoj jarka, a zatim vrisku koja je dopirala iz dvorišta moje komšinice Čuturić Merime. Odmah sam se uputila do nje te sam je zatekla u dvorištu blijedu i uplašenu sa njenim sinom. Pitala sam šta se desilo, na što mi je ona rekla da je jedan metak pogodio prikolicu u njenom dvorištu, u momentu dok je ona čistila piliće. Tada sam se okrenula u pravcu gdje dolaze policajci iz Republike Hrvatske i glasno povikala da više ne pucaju. U tim momentima se sve smirilo, a Merima je pozvala našu policiju i prijavila slučaj", izjavila je na saslušanju u policiji svjedokinja Rifeta Kapić.

Da je slučaj prijavljen istog dana, 15. oktobra, dokazuje i Službena zabilješka MUP-a Unsko-sanskog kantona.

"Dana 15. 10. 2018. godine OSL (ovlašteno službeno lice) Eldin Topčagić iz Četvrte Policijske uprave Velika Kladuša došao je do saznanja da je u graničnom pojasu u mjestu Glinica – Poljana, Općina Velika Kladuša pucano iz vatrenog oružja u pravcu porodičnih kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini granice BiH i Republike Hrvatske", navedeno je u službenoj zabilješci.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije