Žurnal: Hrvatska državna tajnica se pod zastavom NDH pripremala za terorizam

Radiosarajevo.ba
Žurnal: Hrvatska državna tajnica se pod zastavom NDH pripremala za terorizam
Foto: Žurnal / Zdravka Bušić

Bila je odjevena u maslinasto zelenu uniformu. U ruci je imala pištolj, a na njenim ramenima bio je grb fašističke Nezavisne države Hrvatske. U  šumi pored američkog grada Clevelanda, sredinom sedamdesetih, zajedno sa svojom prijateljicom vježbala je gađanje. Tada dvadesetpetogodišnja djevojka zvala se Zdravka Bušić i bila je pripadnica Hrvatskog narodnog otpora - organizacije koju je nakon Drugog svjetskog rata osnovao general Vjekoslav Maks Luburić, ustaški komandant poznat kao upravnik logora Jasenovac u kojem su počinjeni masovni zločični nad balkanskim Jevrejima, Srbima i ostalim protivnicima fašističkog režima, prenosi Žurnal.

Dvadesetak godina kasnije, djevojka iz kampa postala je jedna od bitnijih karika hrvatske vanjske politike. Danas je Zdravka Bušić državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i česta saputnica hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović.

"Ja sam ja fotografisao s prijateljicom. Htjela je pokazati kako vježba za akcije", tvrdi za Žurnal hrvatski novinar Nikola Majstrović koji živi i radi u Švedskoj.

Decenijama je Majstrović pisao knjige i snimao filmove o hrvatskoj migraciji širom svijeta. Dokazivao je ubistva, objavljivao fotografije i brojne dokumente. S njim nas je povezao hrvatski novinar Željko Peratović koji je prvi dobio fotografije Zdravke Bušić nastale u Clevelandu sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

"Puno je vremena prošlo. Bila je to, čini mi se, 1975. ili 76. godina. Švedska nacionalna televizija me tada angažovala da snimam dokumentarni film o hrvatskoj migraciji koji se zvao  - Hrvati: teroristi ili borci za slobodu", prisjeća se Nikola Majstrović.

U američkoj državi Ohio, u blizini Clevelanda, tih je godina živjela  Zdravka Bušić. Njen brat Zvonko Bušić i njen suprug Vinko Logarušić bili su već poznati aktivisti i pripadnici skupine Hrvatski narodni otpor koju je osnovao ustaški komandant iz Jasenovca Maks Luburić.

"U Clevelandu je bila veća zajednica hrvatskih emigranata. Sjećam se Zdravke Bušić. Ona i njena prijateljica su obukle uniforme i otišli smo u jednu šumu da snimimo njihovu vojnu obuku. Tada se moglo pucati gdje god ste poželjeli", priča Majstrović.

Više o ovoj temi pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije