Žurnal: Britanci ne žele praštati Dodiku, Francuzi mu blagonakloni

Radiosarajevo.ba
Žurnal: Britanci ne žele praštati Dodiku, Francuzi mu blagonakloni
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sjednica PIC-a

Ambasada Velike Britanije u BiH, na posljednjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira, zatražila je da Međunarodna zajednica Miloradu Dodiku uputi jasnu poruku, da rušenje institucija BiH - "neće biti oprošteno", piše Žurnal.

Prema zapisniku sa posljednje sjednice PIC-a, na kojoj su razmatrane Dodikove najave da će, nakon 5 septembra, preispitati funkcionisanje državnih institucija, predstavnici Velike Britanije su kazali da Dodik mora biti upozoren - i javno i privatno da "njegovi potezi neće biti oprošteni", te da fukus poruka treba biti na zaštiti institucija BiH.

Međutim, suprotno stavovima Velike Britanije, predstavnik Ambasade Francuske bio je blagonaklon prema srpskom članu Predsjednišva BiH.

"Ambasada Francuske u BiH zalaže se za umjereniji stav prema Miloradu Dodiku", konstatovano je u zapisniku sa sjednice PIC-a.

Inače, osim Francuske, blagonaklonu politiku prema Miloradu Dodiku i njegovim najavama zagovarali su predstavnici Ambasade Italije i Delegacija Evropske unije u BiH s čijom se politikom složila i Ambasada Ruske Federacija.

S druge strane, ambasade SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Španije, Holandije, Japana i Turske usaglašene su kada je u pitanju NATO put BiH, te zaštita državnih institucija, piše Žurnal.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije