Žrtve poručuju: Nagodba i odšteta ili će 41.000 logoraša tužiti Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Žrtve poručuju: Nagodba i odšteta ili će 41.000 logoraša tužiti Hrvatsku
Žrtve udruženog zločinačkog poduhvata i međunarodnog sukoba u BiH, mahom bivši zatočenici logora tzv. HR Herceg-Bosne ponudit će Republici Hrvatskoj mogućnost nagodbe i dogovore o obeštećenju.

U suprotnom, pokrenut će postupke protiv te zemlje.

Piše: Faruk Vele

Hiljade žrtava

Potvrdio je ovo za Radiosarajevo.ba Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH. On vjeruje da će isto učiniti i žrtve opsada u gradovima, granatiranja, snajperskog terora...

Prema evidenciji Saveza logoraša, logore tzv. HZ HB je prošlo 41.166 osoba. Među njima su i ljudi koji su prošli patnje nezamislive ljudskom umu.

Želimo, kazao je, da neko obešteti patnju žrtava i torture. Cijeli proces, smatra on, treba sagledati hladne glave i ne dizati bilo kakve tenzije. Sve, veli Mešković, zavisi od Hrvatske i hrvatskog rukovodstva u BiH.

"Vidjet ćemo koja je to strana koja će dati obeštećenje... Imamo sastanke sa udruženjima, organizacijama, sa žrtvama udruženog zločinačkog poduhvata. To je prvi korak. U međuvremenu, a zavisno od njihovih stavova i mišljenja,  prijedloga i sugestija, planiramo sastanke s ekspertima kada je u pitanju međunarodno pravo, stručnjacima iz građanskog prava. Ponudit ćemo jednu varijantu koja bi možda bila prihvatljivija za Hrvatsku. Hrvatska bi se trebala jednostavno suočiti s prošlošću i posvetiti se žrtvama tzv. Herceg-Bosne, UZP i međunarodnog sukoba", kaže Mešković.

Pokretanje postupaka, posebno ukoliko Hrvatska nastavi odbijati bilo kakvu odgovornost, jeste obaveza prema onima koji su preživjeli torture tzv. Herceg-Bosne i UZP-a, smatra Mešković.

Postupci će vjerovatno biti vođeni individualno pred sudovima u Hrvatskoj ili onima u BiH, ovisno od stručnog stajališta.

U Savezu su svjesni težine i ozbiljnosti situacije.

"To je obaveza prema onima koji su u međuvremenu biološki nestali, nakon prestanka agresije na BiH. To  je obaveza prema mladima... Da više niko i nikada ne zapamti bilo kakve agresije, bilo kakve međunarodne sukobe ili, ne daj Bože, genocid. Moramo se potruditi da istina bude vidljiva, da oni koji su činili zločine odgovaraju, da poduzmemo sve da se to nikad i nikome na ponovi. Ne bi htjeli da išta preko koljena lomimo. Želimo da jednostavno vidimo šta je najbolje i za žrtve i za BiH, pa i za Hrvatsku, šta je najbolje kada suu pitanju istina, pomirenje i suživot", naglasio je.

Crna Gora platila odštetu

Nadalje, Mešković podsjeća na slučaj Crne Gore koja je isplatila obeštećenje Bošnjacima deportiranim iz te zemlje u sigurnu smrt devedesetih. Višemilionska cifra isplaćena je i logorašima iz logora Morinje, među kojima je veliki broj i državljana upravo Hrvatske.

Ovaj potez Crne Gore je pomogao i njezinom suočenju s činjenicama i ozdravljenju.

"Crna Gora je isplatila reparacije prema žrtvama. Primijenila je član 377. Zakona o obligacionim odnosima, te izvršila obeštećenje. Šta će uraditi Hrvatska, na njoj je. Ali, iskreno kazano, najbolje bi joj bio da spusti loptu na zemlju, umjesto da hodaju po gradovima BiH i po svijetu i pljuju na odluku Tribnala.  To je više njima potrebno nego žrtvama. Haški tribunal nije švedski stol gdje se nalaze razne presude. Kad je presuda generalu Gotovoni, uzmi. Ako nije, proglasi ju zločinačkom. To nije korektno. Ne vodi ničemu. Stvaraju se veće tenzije", smatra Mešković.

Pravda je dostižna

Predsjednik Saveza logoraša, na kraju, poručuje:

"Mi imamo presudu, nju ne može niko više osporiti, vratiti na nešto što bi neko želio da bude. Treba struku angažirati, vidjeti stavove i mišljenja žrtava, te napraviti naredne korake. Nema euforije, likovanja, mi smo svjesni ozbiljnosti presude. Pravda je, ipak, nešto što se može čekati. Jeste dugu vremenski period, ali činiti napore da se to zanemari i odbaci... to neće proći i ne vodi stvarnom pomirenju", kazao je Mešković.

Nobilo: Žrtve mogu dobiti postupke

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo potvrdio je da žrtve mogu tražiti odštetu.

Anto Nobilo - undefined

"Međutim, ona je osnova na temelju koje porodice žrtava navedenih u presudi mogu pred općinskim sudovima u Hrvatskoj pokrenuti postupke za naknadu štete i sasvim je izvjesno da će, na osnovu haške presude, te postupke i dobiti. To je sasvim realno i to će biti potvrđeno. To nam ne odgovara jer ispada da je Hrvatska bila agresor", kaže Nobilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije