Žrtve podnijele prijavu protiv tužioca Miroslava Janjića

Radiosarajevo.ba
Žrtve podnijele prijavu protiv tužioca Miroslava Janjića
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Naser Orić stigao u Sud

Udruženje „Žena-žrtva rata“ sa Bakirom Hasečić na čelu podnijelo je danas prijavu Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine protiv tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Janjića, saznaje Radiosarajevo.ba.

Piše: Faruk Vele

Prijava se odnosi na, kako navode, zakonitost rada tužioca Janjića u krivičnom predmetu protiv Orić Nasera i Sabahudina Muhića, koji su prošlog petka pravosnažno oslobođeni optužbi za ratne zločine nad Srbima.

U prijavi se, uz ostalo, navodi da tužilac Janjić nije prisustvovao izricanju presude u sudnici Suda BiH, što je, kako napominju, potvrdio za BIRN - Detektor.ba. Tužilac je, za ovaj portal, izjavio:

„Da bih bio na izricanju, morala bi biti izrečena presuda. Da bi takva presuda bila izrečena, morao bi postojati sud. Da bi Sud BiH postojao, u sudnici bi trebali biti i Srbi“, podsjeća se u prijavi.

Pored toga, kako je navedeno u prijavi, tužilac Janjić je, komentarišući presudu, za TV N1 rekao:

„Nisam prisustvovao izricanju presude jer da bi bila presuda, mora je izreći Sud, a da bi sud bio Sud BiH u sudnici bi trebali biti žrtve i predstavnici pravosudne zajednice iz Republike Srpske...“

„Ovakvom zabrinjavajućom izjavom tužilac Janjić je grubo zloupotrijebio svoja procesna ovlaštenja i prekršio načelo nepristrasnosti i jednakosti, kao jedno od temeljnih načela kojima se tužilac u obavljanju svoje funkcije treba voditi. Ovo posebno iz razloga jer tužilac u obavljanju svoje dužnosti mora postupati objektivno, nepristrasno, nezavisno i ne smije poduzimati bilo koju radnju koja je nespojiva sa funkcijom koju obavlja, niti bilo koju drugu aktivnost koja bi dovela u sumnju nezavisnost i nepristrasnost tužilaštva, a posebno ne davanjem izjava u medije na način iz kojeg jasno proizilazi da kod postupajućeg tužioca postoje predrasude prema određenoj grupi“, piše, uz ostalo, u prijavi.

Također, naglašeno je da ovakvim istupima tužilac Janjić je „pokazao izrazitu pristrasnost i neobjektivnost“, te na taj način i „omalovažio postupanje Suda BiH u ovom krivičnom postupku, a što je u potpunoj suprotnosti sa Kodeksom tužilačke etike i međunarodnim standardima koji propisuju nezavisnost i objektivnost postupanja tužioca“.

Zbog svega navedenog, predlažu da Ured disciplinskog tužioca izrekne kaznu tužitelju Miroslavu Janjiću jer, kako tvrde, počinio disciplinski prekršaj, povrijedio načelo nepristrasnosti i jednakosti, odnosno postupio sa pristrasnošću i predrasudama na način koji šteti ugledu tužilačke funkcije i na način koji predstavlja ozbiljno kršenje dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

„...Zahtijevamo od Ureda disciplinskog tužioca da sprovede istragu pritužbe i pokrene disciplinski postupak protiv tužitelja Tužilaštva BiH Miroslava Janjića“, navodi se u prijavu Udruženja „Žena-žrtva rata“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije