Majke Srebrenice: Nastavljamo svoju borbu za istinu i pravdu

Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice: Nastavljamo svoju borbu za istinu i pravdu
Foto: Semra Hodžić / Radiosarajevo.ba / Srebrenica danas; Potočari: Tišina u dolini bijelih nišana

Udruženje „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ oglasilo se danas nakon presude Vrhovnog suda Holandije kojom su Holanđani djelimično krivi za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine.

Holandija djelimično kriva za smrt 350 Srebreničana

„Nakon izricanja presude Vrhovnog suda Kraljevine Holandije i 18 godina naše borbe pred pravosuđem te države, želimo se javno zahvaliti advokatima sa sjedištem u Amsterdamu (Holandija) i advokatima sa sjedištem u Mostaru (Bosna i Hercegovina) koji su nas zastupali u ovom slučaju i svim onima koji su nam pružali i pružaju podršku i pomoć da ustrajemo na putu istine i pravde“, saopćeno je iz ovog Udruženja.

Kako su kazali, majke i dalje nastavljaju svoju borbu.

„Mi majke nastavljamo našu borbu za istinu i pravdu pred svim međunarodnim i nacionalnim sudovima i tijelima i ponovo pozivamo sve one koji žele, mogu i znaju da nam se pridruže, te da ne budu nijemi promatrači ili nesuvisli komentatori naše borbe“, dodali su iz ovog udruženja.

Na kraju, zatražili su od državnih organa da prevedu na jezike u Bosni Hercegovini presudu o genocidu.

„Tražimo od državnih organa Bosne i Hercegovine da hitno na bosanski jezik zvanično prevedu sve presude holandskih sudova o počinjenom genocidu u Srebrenici, kao i izvještaj Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju (NIOD)“, navodi se u pismu Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije