Znate li koji je političar dobio najviše glasova na izborima

L. R.
Znate li koji je političar dobio najviše glasova na izborima
Foto: Arhiv / Ilustracija

Opći izbori u našoj zemlji, na kojoj smo birali članove državnog Predsjedništva te predsjednika Republike Srpske i njegove zamjenike, ali i članove skupština na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, održani su ove nedjelje.

Milion i sedamsto hiljada birača dalo je svoj glas na izborima, a zanimljivo je bilo pogledati koji je političar dobio najviše glasova.

Kada je riječ o Predsjedništvu - ali i uopće na izborima, najviše glasova dobio je, vjerovali ili ne, Milorad Dodik, koji je izabran na poziciju srpskog člana Predsjedništva. Čak 329.574 glasa upisano je za samoproklamovanog vožda iz RS-a.

Slijedi Mladen Ivanić, Dodikov protukandidat, koji je na izborima dobio 263.983 glasa.

Na trećem mjestu je Željko Komšić koji je dobio 196.386 glasova i koji je izabran na poziciju člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, a onda Šefik Džaferović sa 189.260 glasova koji će također u Predsjedništvo, ali kao predstavnik Bošnjaka. Potom ide Denis Bećirović, koji je bio protukandidat Džaferoviću i koji je osvojio 173.282 glasova, a onda Dragan Čović, Komšićev protukandidat koji je osvojio 131.605 glasova.

Zavirimo i u brojke za Parlament BiH, gdje je najviše glasova opet probrao SNSD, i to 227.500 glasova. Perjanica među njihovim kandidatima je Nebojša Radmanović koji je osvojio 44.015 glasova. 

SDA je druga po broju osvojenih glasova za Parlament BiH - povjerenje im je dalo 210.787 birača, a najviše među njima osvojio je Denis Zvizdić - 28.877 glasova. Treći po broju osvojenih glasova je SDS, a glasači su kao najboljeg ocijenili Obrena Petrovića koji je osvojio 31.178 glasova. Četvrta stranka je SDP (118.159 osvojenih glasova), a njihovi birači najviše glasova dali su Zukanu Helezu (15.732). 

Idemo dalje i gledamo statistiku za Federalni parlament.

I tamo je najviše glasova dobila SDA - 206.169, a najbolji (bar za glasače) među njima je Miralem Alijašević koji je osvojio 14.321 glasova. S druge strane, u Narodnoj skupštini RS-a, također vladavina SNSD-a koji je osvojio 186.499 glasova. Najbolje iz SNSD-a je prošao Vlado Đajić sa osvojenih 14.289 glasova, ali više od njega ima mlada nada ovog entiteta, o kojem smo pisali jučer, Draško Stanivuković koji je osvojio više od 16 hiljada glasova na izborima.

Provjerili smo još i matematiku za Skupštinu Kantona Sarajevo za koju je također SDA osvojila najviše glasova (34.705), a njihov predvodnik jeste Semir Efendić koji je osvojio 18.804 glasova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije