Foto / Značajna pomoć Katara Arhivu BiH: Produžen vijek trajanja građe

20. 06. 2019. u 13:42:00 Fena

Shares:0

Arhiv Bosne i Hercegvine uskoro počinje s realizacjom projekta 'Rekosntrukcije depoa' u kojom se čuva bogata i vrijedna arhivska građa.

Projekat finansira Država Katar u iznosu 128.512 maraka.

Tim povodim u Arhivu Bosne i Hercegovine upriličena je svečanost na kojoj su direktor ove institucije Saša Klepić i ambasador države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan bin Ali Al-Khater, predstavili projekat, nakon što su obišli arhivske prostorije koje se nalaze u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Poznato je da smo u protekle dvije i po godine izvršili rekonstrukciju oko 60 procenata prostorija u kojim se čuva arhivska građa. Danas smo dobili lijepu vijest iz države Katar da su pozitivno odgovorili, na našu molbu i donirali sredstva za rekonstrukciju jedne od navećih soba - br. 13, koja je već dugi niz godina dvastirana i u kojoj se nažalost čuvala arhivska građa. Mi smo svojim aktivnostima u proteklih šest mjeseci tu građu u najvećem dijelu izmjestili u sređene prostorije. Hvala prijateljskoj državi Katar koja je pokazala spremnost da s nama realizira ovaj jako važan projekat, kojim ćemo produžiti vijek trajanja našem nacionalnom bogatstvu za narednih 100 godina", kazao je Klepić.

Naglasio je da se projekt radi u fazama i s realizacijom novog Arhiva Bosne i Hercegovine imat će 80 posto rekonstruirane arhivske prostorije.

Amasador države Katar Sultan Ali Al-Khater rekao je, da je njegova država prepoznala važnost ove institucije koja čuva blago arhiva Bosne i Hercegovine od austrougarskog doba i odobrila donaciju za pomoć u renoviranju prostorija kao jedna vid doprnosa i saradnje s Bosnom i Hercegovinom.

Ovom donacijom će početi projekt 'Rekostrukcije depoa Arhiva Bosne i Hercegovine' čiji je cilj da se u konačnici osiguraju idealni uvjeti za pohranu i zaštitu arhivske građe od neprocjenjive vrijednosti.

NEMA KOMENTARA