Zloupotrebe na izborima u Trnovu: Uočena nepotrebna "pomoć" u 32 slučaja

Radiosarajevo.ba
Zloupotrebe na izborima u Trnovu: Uočena nepotrebna "pomoć" u 32 slučaja
Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su do 15:00 sati uložili dvije primjedbe na izborni proces na prijevremenim izborima koji se održavaju u opštini Trnovo RS.

Riječ je o pružanju pomoći pri glasanju glasačima kojima pomoć, prema mišljenju posmatrača Koalicije ,,Pod lupom“, uopšte nije bila potrebna.

Prema Izbornom zakonu BiH pomoć pri glasanju mogu koristiti lica koja su slijepa, nepismena ili fizički nesposobna. Birački odbori na biračkim mjestima Osnovna škola Trnovo (142B001) i Tvornica drveta (142B003) su dopuštali nepotrebnu pomoć pri glasanju u čak 32 slučaja, što sugeriše na organizovanu zloupotrebu s ciljem uticaja na slobodnu volju građana birača.

Nakon što su posmatrači uložili primjedbe u Zapisnik o radu biračkog odbora, ova praksa je prestala.

Mobilni tim Koalicije ,,Pod lupom'' je do sada obišao sva biračka mjesta, a reaguje i po dojavama o sumnji u pojavu nepravilnosti. Pored gore navedenog, primijećeno je okupljanje veće grupe osoba ispred biračkih mjesta.

Koalicija poziva građane i građanke ove opštine da izađu na izbore. Biračka mjesta se zatvaraju u 19:00 sati. Građani i građanke opštine Trnovo RS sve uočene nepravilnosti mogu prijaviti na broj telefona 060 340 4832.

Podsjećamo da Koalicija Pod lupom sljedeće saopštenje za javnost o toku glasanja, zatvaranju biračkih mjesta, te mogućim incidentnim situacijama tokom cijelog izbornog dana planira objaviti u 21:00 sat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije