Zloupotreba u Službi za poslove sa strancima: Prijetili, uzimali mito...

BIRN - Detektor.ba
Zloupotreba u Službi za poslove sa strancima: Prijetili, uzimali mito...
Pixabay / Ilustracija
Suđenje za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima BiH, počelo je čitanjem optužnice, te uvodnim riječima Tužilaštva i dijela Odbrane.

Prema optužnici, Boris Kordić, Josip Kvesić, Vlatko Puljić i Ana Miličević  kao organizovana grupa od 2012. do 2014. godine sudjelovali u počinjenju krivičnih djela, a oštećeni su bili uglavnom strani državljani, najviše iz Italije, predstavnici nevladinih organizacija, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Međugorja i Hercegovine.

Kordić je optužen kao šef Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Josip Kvesić, kao inspektor u istom uredu, Vlatko Puljić, kao direktor firme “Vlamon” d.o.o. Čitluk, a Ana Miličevića za pomaganje službenoj osobi za prekograničenje službenog ovlaštenja.

Kordić i Kvesić se terete da su zloupotrebljavali svoj službeni položaj i ovlasti u okviru Službe za poslove sa strancima BiH, u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima, te u dogovoru sa drugim optuženima, zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštene službene osobe, onemogućiti ili uskratiti boravak u zemlji te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH.

Pored njih četvero, optužena je i pravna osoba “Vlamon” d.o.o. Čitluk za raspolaganje imovinom nastalom počinjenjem krivičnih djela, koju su optuženi osnovali u svrhu iznuda.

Nakon što je pročitao optužnicu, tužilac Kasim Halilčević je predložio izdvajanje predmeta Miličevićeve u odnosu na ostale, uz obrazloženje da je optužena sa Tužilaštvom sklopila sporazum o priznanju krivnje, što je Vijeće i prihvatilo.

U uvodnom izlaganju tužilac je rekao kako je prije podizanja optužnice vođena opsežna istraga tokom koje je prikupljena “masa” dokaza, počev od svjedoka pa do prikupljanja materijalne dokumentacije.

Govorio je tužilac i da su tokom istrage korištene posebne istražne radnje, poduzete po naredbama Suda, prije svega presretnuti telefonski razgovori između optuženih i drugih osoba, te su simulirali sklapanje ugovora o iznajmljivanju.u čemu se učestvovali prikriveni istražitelji.

“Optužba će nastojati dokazati da su sve radnje koje su navedene u optužnici inicirali Kordić i Kvesić, a njima su se kao pripadnici grupe priključili Puljić, Miličević i Luca Cobre”, istakao je tužilac.

Cobre je inače, zbog istih krivičnih djela ranije osuđen na godinu zatvora, nakon što je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje.

Kordićev branilac Ragib Hadžić je u uvodnoj riječi istakao da Odbrana svoje dokaze u ovoj fazi neće predlagati, ali da će osporavati ono koje će izvoditi Tužilaštvo.

“Prigovorićemo na zakonisti naredbe za provođenje posebnih istražnih radnji koje se odnose na presretnute razgovore. U tome smo dali i prigovor na potvrđenu optužnicu, ali je odbijen. Smatramo da su prekršeni standardi”,rekao je branilac, te dodao da će osporiti navode optužnice i dokazati da nisu tačni.

Osvrnuo se branilac i na pojedine tačke optužnice, uz obrazloženje da se pominje da je njegov branjenik zaključio neki ugovor o zakupu, iz čega se izvlači inkriminacija.

“Postavlja se pitanje može li svako ko zaključi bilo kakav ugovor krivično odgovarati”, dodao je branilac, te pomenuo da se u određenim dijelovima, koje obuhvata optužnica, primjenjivalo načelo pomoći neukoj stranci.

Zatražio je branilac od tužioca da dostavi zapisnik o saslušanju ministra sirgurnosti BiH Dragan Mektića, koji je izjavu dao kao direktor Službe za poslove sa strancima BiH, za period koji optužnica obuhvata od oktobra 2012. do početka 2014.

Odbrana optuženih Kvesića i Puljić je iskoristila pravo da ne predlaže svoje dokaze u ovoj fazi postupka i da ne iznosi uvodnu riječ.

Nastavak suđenja je planiran za 20. mart, kada je predviđeno saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije