Živinice najzagađeniji grad Europe, crveni alarm u velikom dijelu BiH

E. H.
Živinice najzagađeniji grad Europe, crveni alarm u velikom dijelu BiH
FOTO: Screenshot / AQICN
Kvalitet zraka u velikom broju gradova u Bosni i Hercegovini okarakteriziran je, jutrošnjim mjerenjima, kao nezdrav, a u velikom broju gradova upaljeni su crveni alarmi koji ukazuju na visoko zagađenje.

Prema mjerenjima Svjetske organizacije za monitoring kvalitete zraka (AQICN) i Udruženja Eko Akcija, najnekvalitetniji zrak udišu građani Živinica i Sarajeva, te općenito tuzlanskog područja.

Na osnovu izvještaja s mjernih stanica, Živinice su jutros najzagađeniji grad u cijeloj Europi, te je izmjereni indeks zagađenja u ovom gradu iznosio 216, što je daleko od preporučljivog indeksa 50.

Slično je i u drugim gradovima BiH, pa su tako izmjereni indeksi u njima iznosili: Sarajevo 154, Tuzla 153, Zenica 159, Lukavac 169.

magla_zagadjenje_sarajevo_zima_decembar_2017_RSA06.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Prema ovim mjerenjima, najrizičnije je na području Tuzlanskog kantona, gdje u pojedinim danima građani udišu zrak koji je 12 puta zagađeniji od dozvoljenog indeksa, te jedino promjena vremenskih prilika i povoljan vjetar donose poboljašanje kvalitete zraka.

Na mobilnoj aplikaciji Udruženja Eko Akcija ističe se kako ovi indeksi zagađenja zraka ukazuju na to da je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

magla_zagadjenje_sarajevo_zima_decembar_2017_RSA11.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Također, i svi ostali građani mogli bi početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje, te se plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim osobama preporučuje da smanje ili potpuno obustave bilo kakve fizičke aktivnosti vani. Napominju da i ostali građani trebaju izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije