Zašto Radomir Šušnjar iz Francuske još uvijek nije izručen BiH?

Radiosarajevo.ba
Zašto Radomir Šušnjar iz Francuske još uvijek nije izručen BiH?
NAP / Radomir Šušnjar

Početkom aprila bit će pune četiri godine od kada je Radomir Šušnjar uhapšen u Francuskoj zbog optužbe da je počinio ratni zločin u Višegradu, a još uvijek nije izručen pravosudnim institucijama u BiH.

Šušnjar je optužen u Bosni i Hercegovini da je učestvovao u zločinu u Pionirskoj ulici u Višegradu, koji je u javnosti poznatiji kao “živa lomača”. Šušnjar je uhapšen u Francuskoj, 4. aprila 2014., a Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata” nada se da će ovih dana biti izručen BiH, prenosi Detektor.

Razlog zašto se nada da će ovih dana biti izručen, Hasečić je navela da prema francuskim zakonima od hapšenja do ekstradicije bilo koje osobe može proći najduže četiri godine.

Hasečić je 2016. davala izjavu u Sudu u Parizu, koji je donio odluku o Šušnjarevom izručenju. Nakon razmatranja žalbe, francuski sud je u oktobru 2016. potvrdio prvostepenu odluku da se Šušnjar izruči BiH. Zašto se to još uvijek nije desilo, Hasečić pojašnjava da je riječ “čisto o administrativnim stvarima”.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine su potvrdili da su izručenje Šušnjara zatražili i prije njegovog hapšenja, još 2013. Optužnica protiv Šušnjara podignuta je 2017. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Šušnjara da je na području Višegrada u junu 1992., lično i s drugim pripadnicima paravojnih formacija i Vojske Republike Srpske (VRS), došao do kuće u Pionirskoj ulici u koju su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, gdje su zatočenicima prijetili da će ih ubiti ukoliko ne predaju novac i dragocjenosti.

Šušnjaru se na teret stavlja da je lično, uz prijetnje i vrijeđanje, vršio pretres civila kako bi se uvjerio da nemaju ništa skriveno.

Iste večeri, kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva BiH, Šušnjar je naredio civilima da u koloni pređu u drugu kuću i uđu u prostorije prizemlja, a posljednjeg civila je lično ugurao i zaključao vrata. Nakon toga, kako smatra Tužilaštvo BiH, u prostorije je ubačena zapaljiva eksplozivna naprava, koja je izazvala požar.

“Šušnjar je ubacio ručnu bombu, a istovremeno je iz automatskog oružja pucao po kući kako bi spriječio civile da pobjegnu. U kući je bilo zatočeno 57 civila, među kojima su žene, djeca i starci, koji su živi zapaljeni. Nekoliko ih je uspjelo pobjeći i spasiti se, a posmrtni ostaci ubijenih do danas nisu pronađeni”, navodi Tužilaštvo BiH.

Za zločin u Pionirskoj ulicu pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije