BiH / Žigić: Ne treba dozvoliti da se dva "bosnomrsca" sastanu u Predsjedništvu

22. 04. 2018. u 15:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Kandidat Narodne stranke Radom za boljitak za člana Predsjedništva BiH na predstojećim općim izborima u BiH Jerko Ivanković Lijanović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da smo svjedoci lošeg rada aktuelnog saziva Predsjedništva BiH.

"Svjedoci smo politike Milorada Dodika i Dragana Čovića u našoj zemlji koja, u biti, radi sve na razgradnji zemlje, na političkoj nestabilnosti, na generiranju etničkog konflikta i siromaštvu", naveo je Lijanović.

Dodao je da u Narodnoj stranci Radom za boljitak već duže vrijeme zagovaraju politiku integracija, etničke saradnje i ekonomskog razvoja.

"Program za 10, koji je poznat javnosti, predviđa ukidanje kantona, ukidanje doprinosa na plaće u proizvodnom sektoru, dovoljnu proizvodnju hrane za naše stanovništvo, pokretanje izgradnje infrastrukture i niz drugih korisnih stvari koje građani trebaju", istaknuo je Lijanović.

Adil Žigić, koji je na prošlim izborima bio nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kazao je da je sve bilo spremno da se i na predstojećim izborima kandidira za bošnjačkog člana, ali to nije učinio zbog novonastale situacije.

Pojasnio je da u novonastaloj situaciji u kojoj se nalazimo „postoji realna opasnost da se u Predsjedništvu BiH na izborima 2018. godine sastanu dva dokazana "bosnomrsca", Milorad Dodik i Dragan Čović“.

Najavio je da će odustati od kandidature za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i bit će kandidat Narodne stranke Radom za boljitak za državni parlament.

"Ne želim da u Federaciji 'razvučem glasove', svaki nam je glas potreban, jer svi smo svjedoci da Dodik i Čović praktično opstruiraju svaku stvar koja bi BiH vodila ka boljitku", kazao je Žigić.

Žigić smatra da će glasačko tijelo Federacije BiH biti 2018. godine „odgovorno za sudbinu BiH“.

Dodaje da, ako na ovim izborima glasači ne uzmu sudbinu BiH u svoje ruke, „debelo ćemo to platiti ako sastavimo dvojicu osvjedočenih ljudi koji rade protiv suvereniteta, integriteta i svakog boljitka BiH“.

"Nebitno je ko će biti bošnjački član Predsjedništva BiH, odnosno neka bude dobar Bosanac ili Hercegovac. Ali najvažnije je da ne dođe Dragan Čović u Predsjedništvo. Vjerovatno Milorad Dodik iz RS-a ima velike šanse. Umjesto Čovića mi alternativu nemamo osim Jerke Ivankovića Lijanovića",  smatra Žigić.

Kazao je da je Lijanović čovjek koji nikada nije spomenuo treći entitet, koji se zalaže da BiH bude zemlja koja je ekonomski povezana logički, kumunikacijski uvezana, prosperitetna, zemlja koja nudi radna mjesta itd.

 

 

NEMA KOMENTARA