Zgrada nacionalnog spomenika u centru Sarajeva danas je utočište narkomana

Faruk Zametica i Enes Hodžić
Zgrada nacionalnog spomenika u centru Sarajeva danas je utočište narkomana
Prije više od 121 godinu Sarajevo je postalo jedan od prvih europskih gradova koji je dobio struju, a sve zahvaljujući Električnoj centrali koja je izgrađena na Marijin-Dvoru. Tako je prvog maja 1895. godine Sarajevo ušlo u historiju.

Zgrada koju je izgradila njemačka firma Siemens und Halske bila je jedno od čuda industrijske revolucije, koja je potkraj 19. stoljeća donijela razvoj u cijelom svijetu, te se i glavni grad BiH mogao pohvaliti novom historijskom prekretnicom i arhitektonski vrijednom građevinom. 

Posebno je u historiji zabilježena bitka u kojoj je, tokom Drugog svjetskog rata, Vladimir Perić Valter dao život za odbranu sarajevske Električne centrale od njemačke vojske, a zatim i uništenje ove zgrade koja je 2. maja 1992. izgorjela u požaru prouzrokovanom granatiranjem.

"Električna centrala na Hisetima (Marijin-Dvoru) u Sarajevu predstavlja jedno od najznačajnijih industrijskih ostvarenja austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini. Električnom energijom iz centrale na Hisetima snabdjeven je prvi električni tramvaj u Evropi, a Sarajevo je iste 1895. godine dobilo javnu električnu rasvjetu. Kompleks je građen u duhu historicizma i ima visoku ambijentalnu vrijednost", kazali su prije nekoliko mjeseci iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, govoreći o ovoj zgradi za Radiosarajevo.ba.

No i pored vrijednosti koje ova zgrada ima u historiji BiH i Sarajeva, ona je danas postala ogromna deponija smeća u samom centru glavnoga grada BiH, te okupljalište narkomana i beskućnika koji ovaj prostor koriste. Iako je Vlada FBiH bila dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju ovog nacionalnog spomenika, stanje u kojem se zgrada danas nalazi izaziva gnušanje i prezir brojnih prolaznika i posjetilaca Sarajeva.

Još 2009. godine predloženo je da ovaj zapušteni objekt postane dio tehničkog muzeja, čime bi se spriječilo zapostavljanje naše historije, ali i čime bi bila očuvana infrastruktura ove zgrade. Sedam godina kasnije stanje je nepromijenjeno, a ruševni dijelovi zgrade prijete da povrijede nekog od prolaznika, usljed vrlo mogućeg obrušavanja.

"Graditeljska cjelina – Električna centrala na Hisetima (Marijin-Dvoru) u Sarajevu, od 2015. godine ima status proglašenog nacionalnog spomenika. Shodno tome, status proglašenog nacionalnog dobra podrazumijeva da ingerencije na zaštiti objekta prelaze s kantonalnog na federalni nivo. Ovaj zavod nema aktuelne podatke o eventualnim planiranim radovima", rekli su ranije za Radiosarajevo.ba iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

I tako danas, umjesto da koristimo ovaj značajan turistički potencijal i spomenik kulture, zgrada koja je popularno nazvana Valterova centrala stoji napuštena i ruglo je cjelokupnog centralnog dijela Sarajeva.

Posjetili smo ovu zgradu, koja se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika i uvjerili se u sav užas koji vlada njenom unutrašnjošću, a u što se i sami možete uvjeriti u videu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije