Više uginulih pasa na ulici, sumnja se na trovanje - istragu provela i policija

Radiosarajevo.ba
Više uginulih pasa na ulici, sumnja se na trovanje - istragu provela i policija
U Zenici, na lokalitetu Blatuše te u blizini jedne slastičarnice, zabrinuti građani uočili su veći broj uginulih i umirućih pasa, te obavijestili Udruženje ŠAPA o ovome.

"Udruženje ŠAPA Zenica je u večernjim satima 26. januara 2017, po dobivanju dojave o trovanju pasa na lokalitetu Blatuše, i ubijenim psima čija su tijela lako uočena, odmah otišla na mjesto dešavanja, pozvala MUP ZDK-a, dok je psima koji su otrovani a još živi odmah u veterinarskoj stanici ukazana pomoć", navodi se u saopćenju ove organizacije.

Iz ŠAPE su odmah pozvali i zeničku policiju koja je obavila uviđaj te uzela izjave od volontera, članova Udruženja, građana, ali i dežurnih veterinara. O svemu je obaviješten i dežurni tužitelj Tužilaštva ZDK-a, te će tijela ubijenih životinja bili odvedena na vještačenje i obdukciju.

Na području Blatuše nađeno je više uginulih životinja, dok se u blizini izvjesne slastičarnice nalazio jedan uginuli pas, i jedan u teškom stanju koji je odveden u veterinarsku stanicu da mu se pruži pomoć. Zenička policija je na obje lokacije provela istragu.

"Pozivamo sve da u okviru svojih nadležnosti provedu hitnu istragu, te identificiraju počinitelje ovog gnusnog čina. Ubijanje napuštenih životinja je krivično djelo za koje je zapriječena zatvorska kazna u skladu s odredbama Krivičnog zakona Federacije BiH.  Osim toga trovanje pasa uz ostavljanje i nanošenje otrova po otvorenim površinama ugrožava sigurnost ljudi, djece i ostalih tzv. vlasničkih životinja, te spada u domen izazivanja opće opasnosti", poručili su iz Udruženja, naglasivši kako je "trovanje životinja bez presedana necivilizacijski čin, i pokazatelj stanja i slika jednog društva". 

Volonteri i građani tvrde da su ubijeni psi "stari poznati zenički psi, koji su svoj životi živjeli mirno na ulici, neki čak i zadnjih devet godina i bili su voljeni psi uz koje su generacije djece odrastale".     

Istaknuvši kako je problem napuštenih životinja primarno problem ljudske neodgovornosti, iz Udruženja su apelirali na građane da budu odgovorni, da prijavljuju svako kršenje zakona, te da, ako primijete nove slučajeve trovanja, to odmah prijave MUP-u ZDK-a, Udruženju, Veterinarskoj stanici, te svim relevantnim organima.

"Zenica nije i ne smije postati grad koji ovakva zlodjela tolerira u tišini", istaknuli su na kraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije