Žene u crnom: Ratnim zločincima se ustupaju javni prostor i akademske katedre

Radiosarajevo.ba
Žene u crnom: Ratnim zločincima se ustupaju javni prostor i akademske katedre
FOTO: Facebook / Udruženje "Žene u crnom" odale počast žrtvama Srebrenice

Jučerašnjom akcijom pod nazivom "Srebrenica 8372" mirovna grupa Žene u crnom obilježila je u Beogradu 23 godine od genocida u Srebrenici u Bosni i Hercegovini.

Članovi te nevladine organizacije, uz podršku dijela ostalih aktivista civilnog društva, na Trgu Republike istakli su transparente na kojima je pisalo "Odgovornost", "Solidarnost" i "8372" ukazujući na broj srebreničkih žrtava, zahtjevajući od vlasti u Srbiji da se 11. juli proglasi danom sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Predsjednica Udruženja Žene u crnom, Staša Zajović  danas je u Potočarima istakla da je Srbija jedina zemlja na svijetu koja nije ništa učinila da spriječi genocid i pozvala još jednom vlasti u toj zemlji da poštuju odluke Međunarodnog suda u Hagu.

"Obilježili smo ovaj dan u Beogradu uz potpuno ignoriranje kao i do sada. Srbija je jedina država na svijetu koja nije ništa učinila da spriječi genocid. Ratnim zločincima se ustupaju javni prostor i akademske katedre. Preovladava potpuno ignorisanje činjenica gotovo dvije decenije. Srbija povrijeđuje žrtve, ali i međunarodne obaveze, to je vrlo opasno," naglasila je Zajović. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije