Žene u BiH su diskriminisane u svim sferama života

S. H.
Žene u BiH su diskriminisane u svim sferama života
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bruce G. Berton

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton istakao je na današnjoj konferenciji za medije u Sraajevu kako je ambasadorka Mellane Verveer , svjetski priznat stručnjak za pitanja rodne ravnopravnosti, posljednji put u BiH 2016. godine ravnopravnosti u našoj zemlji.

Berton je istakao kako je poznato da se žene u BiH i dalje suočavaju sa marginalizacijom i diskriminacijom u svim sferama života.

"Jedan su nedovoljno zastupljene u političkoj sferi, suočavale se sa poteškoćama u pristupu tržištima rada, zdravstvene i socijalne zaštite i podložne su nasilju i eksploataciji. To krši osnovna načela ljudskih prava i negativno utječe na stabilnost i ekonomski razvoj zemlje, i plaćanje velike cijene za ovu nejednakost ", rekao je Berton.

Bruce G. Berton - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Bruce G. Berton

Kako je rekao, Misija OSCE-a u BiH radi sa institucijama za rodnu ravnopravnost, političke stranke, civilne društvene i druge relevantne faktore kako bi se ispravili.

Glavni prioriteti sada će biti razvoj baze podataka o nasilju u porodici u FBiH, objavljivanje rezultata istraživanja na nivou BiH o dobrobiti i sigurnosti žena , uključujući rasprostranjenost nasilja nad ženama. Također, radi se na jačanju kapaciteta za agencije za provođenje zakona i pravosuđa u odgovoru na nasilje u porodici. Radit će se i na podršci udruženim ženama policajaca u oba entiteta na jačanju uloge žene, a radit će se sa političkim strankama na poboljšanju unutrašnjih politika koje se odnose na učešće žene u politici.

Ambasadorka Verveer je rekla da je nijedna zemlja ne može napredovati ako nema svakog istu priliku . Rodna ravnopravnost je važna i ženska prava koja trebaju biti zaštićena, sudjelovati u donošenju odluka i biti zaštićena od nasilja. U BiH treba postojati bolji okvir zakona za rodnu ravnopravnost. Izvještaj o BiH će biti objavljen idućeg mjeseca, a to će biti stanje u BiH lošije govorilo i na velikoj konferenciji u Beču.

"Ovo nije samo pitanje žene već cijelog društva koje je trebalo da rade na tome da ništa ne bi trebalo da bude potrošeno", rekla je Verveer.

Mellane Verveer - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Mellane Verveer

Verveer je ispričala kako je prvi put u BiH bila poslije rata i da su i tada, au ratu, žene razmišljale u budućnosti.

Imala je, kako kaže, priliku da vidi kako se radi u BiH i upoznala sam sjajne žene koje rade na pomirenju.

" Lijepo se vraća opet ovdje i ovo je važna misija, možda jedna od najvećih ", rekla je Verveer.

Rodna neravnopravnost: Žene i 1. maj

Koliko su žene (ne) ravnopravne

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije