Zemljo tisućljetna... Bilino polje stotinama godina svjedoči ponosu bosanskom

Radiosarajevo.ba
Zemljo tisućljetna... Bilino polje stotinama godina svjedoči ponosu bosanskom
Foto: Radiosarajevo.ba / Bilino polje

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je na stadionu Bilino polje u Zenici slavila protiv reprezentacije Austrije u drugom susretu Lige nacija u grupi 3 rezultatom 1:0.

Na Bilinom polju 1203. godine, 14 godina nakon potpisivanja Povelje Kulina bana potpisana je Bilinopoljska izjava kojom su se poglavari bosanske crkve pred izaslanikom rimskog pape odrekli svoje hereze. Dokument je bitan zbog toga što se iz njega može vidjeti da se Bosna tretirala kao organizovana srednjovjekovna država sa svim karakteristikama vlasti.

Više od 800 godina kasnije Bilino polje opet svjedoči bosanskohercegovačkoj državnosti. Zenički stadion nosi ime Bilino polje, a na njemu se za ime i grb Bosne i Hercegovine bore naši najbolji fudbaleri.

Međutim sve bi to bilo uzaludno da na tribinama nema onih zbog kojih reprezentacija i postoji, a to su Bosanci i Hercegovci - navijači koji svoj nacionalni tim vole svim srcem i bez ikakvog interesa. Tako je bilo i sinoć, a uvijek je posebno emotivan trenutak kada se intonira himna Bosne i Hercegovine.

Navijači Bosne i Hercegovine uvijek zapjevaju himnu Republike Bosne i Hercegovine "Jedna si jedina", a izuzetak nije bila ni utakmica s Austrijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije