Željko Komšić u Beču razgovarao s predsjednikom Austrije

Radiosarajevo.ba
Željko Komšić u Beču razgovarao s predsjednikom Austrije
Foto: Ured Predsjedništva BiH / Željko Komšić i Alexander van der Bellen

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sastao se danas u Beču s predsjednikom Republike Austrije Alexanderom van der Bellenom.

Predsjedavajući Komšić dočekan je u Beču uz vojne počasti. 

Komšić osudio napad ispred sinagoge u Halleu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oštro je osudio napad koji se dogodio ispred sinagoge u njemačkom gradu Halleu, a u kojem su poginule dvije osobe. „ Naojštrije osuđujem ovaj krajnje brutalan čin, koji se dogodio tokom obilježavanja jevrejskog praznika Jom kipur.

Tokom dužeg i otvorenog razgovora sagovornici su razmijenili mišljenja o političkim i društvenim procesima u Evropi i regiji. 

Sagovornici su bilateralnu saradnju Republike Austrije i države Bosne i Hercegovine ocijenili kao odličnu, te izrazili zadovoljstvo ukupnim odnosima dvije države.

Konstatirano je da je Republika Austrija najveći investitor u Bosni i Hercegovini, te je navedeno da u Republici Austriji živi i privređuje oko 200 hiljada Bosanaca i Hercegovaca. Istaknuto je da Bosna i Hercegovina u ekonomskim odnosima s Republikom Austrijom bilježi suficit. S druge strane, izražena su očekivanja o daljnjim ulaganjima u BiH, a posebno u oblast drvne industrije.

Obostrano su naglašene izuzetne prijateljske, kulturološke, historijske veze i obrazovne veze između dvije države.

Tokom sastanka predsjednik Republike Austrije zahvalio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću na podršci Bosne i Hercegovine njegovoj inicijativi u oblasti klimatskih promjena.

Alexander van der Bellen kazao je da ova zemlja podržava ulazak čitave regije jugoistočne Evrope u Evropsku uniju, interesirajući se za odnose u regiji i za dinamiku procesa formiranja nove vlasti u Bosni i Hercegovini.

Upoznavajući predsjednika Republike Austrije s političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, predsjedavajući Komšić upozorio je da su razlozi neformiranja vlasti dublje političke prirode, ističući da pojedini politički akteri ne poštuju zakone i odluke institucija države Bosne i Hercegovine u pogledu euroatlantskih integracija, iako su donesene i potpisane upravo od strane istih političkih faktora. Naveo je da je za Bosnu i Hercegovinu nemoguće de se vraća nazad, posebno u oblasti NATO integracija jer je to protivzakonito i predstavlja politički problem. Predsjedavajući Komšić je istaknuo kako ne vidi razlog zbog kojeg bi se prekidao put Bosne i Hercegovine u NATO.

Komšić je naglasio da se vojna neutralnost Austrije, koja se u političkom diskursu u BiH zloupotrebljava kao navodni argument protiv NATO integracija BiH, ne može dovoditi u vezu s političkim intencijama protivnika NATO integracija u BiH, jer se radi o potpuno različitom shvatanju neutralnosti.

Komšić je dodao da NATO za BiH znači sigurnost i stabilnost koju posjeduje Republika Austrija, čime bi strah od sukoba, kroz provođenje reformi, bio zauvijek otklonjen.

Predsjedavajući Komšić kazao je da potpisuje svaku riječ iz Mišljenja Evropske komisije, odnosno preporuke i mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se Bosna i Hercegovina približila EU kroz ispunjavanje evropskih standarda i odbacivanje antievropskih koncepata, jer u Mišljenju EK nema koketiranja s etničkim konceptima.

Predsjednik Republike Austrije Alexander van der Bellen sa zadovoljstvom je prihvatio poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije