Željko Komšić: Stidim se onih koji su počinili zločin u Grabovici

Radiosarajevo.ba
Željko Komšić: Stidim se onih koji su počinili zločin u Grabovici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Na današnji dan, prije 27 godina, u Grabovici je počinjen ratni zločin protiv 33 ljudi.

Kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, stidim se onih koji su počinili ovaj zločin, znajući koliko je pravedna i časna bila borba naše Armije RBiH. Žrtve ovog zločina ne smije se zaboraviti, neka počivaju u miru.

Napisao je ovo danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Za one koji ne znaju, zločin u Grabovici dogodio se u noći s 8. na 9. septembar 1993. godine.

U vojnoj akciji Neretva 93, pripadnici Armije RBiH ubili su 33 civila, među kojima je najmlađa Mladenka Zadro imala samo 4 godine - ubijena je u naručju majke, a najstariji Marko Marić 87 godina.

Osim Mladenke i njene majke Ljubice, ubijeni su njezin, Goranov i Zoranov otac i Ljubicin muž, Mladen (37), te djed Ivan (71), baka Matija (71) i brojne komšije.

U mjestu Grabovica, 8. i 9. septembra 1993. ubijen je veći broj civila.

Prema navodima Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" u tih nekoliko dana septembra 1993. stradale su 33 osobe, a veći dio posmrtnih ostataka ubijenih ni do danas nije pronađen. Prema sudskim presudama, civili su ubijeni na posebno brutalan način, a leševi bacani u obližnje akumulacijsko jezero.

Jedan je civil ubijen pred suprugom, koja je potom silovana, a nakon dugog zatočeništva, razmijenjena. Nesretna žena je po dolasku u Mostar počinila samoubistvo...

Mladenkina braća, Goran i Zoran, dječaci su koji su preživjeli masakr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije