Željko Komšić o Socijaldemokratskom pokretu, Nikšiću i Kojoviću, ljevičarima...

E. Halimić
Željko Komšić o Socijaldemokratskom pokretu, Nikšiću i Kojoviću, ljevičarima...
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

U sarajevskom hotelu Evropa danas je održana konstituirajuća sjednica Inicijalnog odbora Socijaldemokratkskog pokreta BiH.

Gosti su u hotel pristigli prije 14 sati, a među prvima se u sali Atrijum pojavio Ivo Komšić. Tu su još i Zlatko Lagumdžija, Hanka Vajzović, Sifet Podžić, Željko Komšić, Salih Fočo, Nihad Čolpa, Lamija Tanović, Milan Dunović, Adil Kulenović, Mirsad Đonlagić, Esad Zgodić...

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić jedan je od prvih koji su napustili salu, a novinarima je kazao da je "ranije napustio sastanak jer ima obaveza nevezanih za Socijaldemokratski pokret".

"Mislim da mi moramo nešto napraviti da bi ojačali sve ono što se odupire ovakvom uređenju BiH. Tačnije, etničkim politikama, ja sam za to da se to okrene u drugom pravcu. Ja jesam ljevičar i socijaldemokrata, ali ne preferiram da to mora baš biti ovako. Ne znam šta će biti od ovoga, ali treba probati nešto uraditi.

Ne znam šta više nisam uradio da pozovem stranke lijeve orijentacije. Ovo je pokušaj da se organizirano odgovori etničkim politikama. Ovo je pokret za koji nije predviđeno da ima status pravnog lica, da li će to postati ja ne znam. Možda se desi, a možda ne. Ali, bez organizirane političke platforme nećemo uspjeti nešta promijeniti u ovoj zemlji", poručio je Komšić.

Dodao je da samo zna s kakvom namjerom je on ušao u ovu priču.

"Ne znam zašto nisu pozvani Nermin Nikšić (SDP) i Predrag Kojović (Naša stranka). Mene su pozvali i ja sam se odazvao. DF i ja nastavljamo djelovati kao i do sad. Cijenim da je najpametnije objediniti ljude koji su protiv ovakvog stanja u BiH. Ne mogu govoriti u ime SDP-a i ne znam da li će doći do novog cijepanja. Mi kao stranka nismo ušli u ovo, ovdje su samo pojedinci iz DF-a. Ne vidim da je ovo neki pandan SDP-a niti da postoji neki animozitet prema toj stranci", istakao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije