Željko Komšić o navodnom glasanju o dejtonskoj BiH: To je glupost!

Radiosarajevo.ba
Željko Komšić o navodnom glasanju o dejtonskoj BiH: To je glupost!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika prave žestok pritisak uoči sutrašnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi trebalo biti glasano o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, na zahtjev Dodika za sutra je zakazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na čijem dnevnom redu je samo jedna tačka - imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

SNSD-a poručuju da će ishod glasanja značiti i "da li članovi Predsjedništva prihvataju dejtonsku BiH sa njenom ustavnom strukturom", prenijela je SRNA.

Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a je kazao da ni deset mjeseci poslije održavanja općih izbora nije formirano Vijeće ministara, iako postoje nedvosmisleni izborni pobjednici i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, kao i među konstitutivnim narodima.

"I Ustav i zakon su veoma jasni, a oni su već davno prekršeni. Mi smo najkasnije 30 dana nakon konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebali imati imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali od tada je prošlo već osam mjeseci bez te odluke", naglasio je Kovačević.

Nadalje, Kovačević je poručio da će na taj način razumjeti i sutrašnje glasanje u Predsjedništvu BiH.

"Ukoliko budu glasali protiv demokratski izražene volje građana RS-a oni će glasati protiv Republike Srpske i mi ćemo jasno razumjeti te signale. Moram da ponovim ono što smo već nekoliko puta rekli, da mi u SNSD-u i RS-u imamo jasan odgovor i na takvu situaciju", istakao je Kovačević.

Na ovakve istupe iz bh. entiteta Republika Srpska u izjavi za Radiosarajevo.ba reagirao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić:

"Glupost! Sutra se glasa o mandataru i ni o čemu više", kazao je Komšić.

Na konstataciju kako SNSD, vršeći pritisak, očito dovode članove Predsjedništva BiH iz hrvatskog i bošnjačkog naroda pred prijetnju da prihvate Dodikove ultimatume ili će presuditi BiH, Komšić kaže:

"Mali smo, gotovo patuljasti, i Dodk i ja i Džaferović, da bismo presudili Bosni i Hercegovini! To nisu uspjeli ni daleko veći i jači od nas!", kazao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije