Pitanje / Željko Komšić: Da li to sad Hrvatska slavi zločin nad vlastitim građanima?

10. 01. 2019. u 12:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je jučerašnju proslavu neustavnog dana RS-a, na kojoj je odlikovan u Hrvatskoj osuđeni ratni zločinac Slavko Lisica, koji je između ostaloga učestvovao u razaranju Šibenika 1991. godine.

Na toj proslavi su se pojavili i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vechio.

Komšić je u izjavi za Index.hr istaknuo kako “postupak Dragana Čovića i ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia, odnosno njihovo učestvovanje u obilježavanju tzv. Dana RS-a, nije u interesu ni građana BiH niti u interesu hrvatskog naroda čije interese žele zastupati, a zapravo ih pokušavaju zarobiti kako bi opravdali svoju propalu antievroatlantsku politiku".

"S obzirom na to da je ambasador Del Vechio prisustvovao obilježavanju neustavnog dana RS-a, postavlja se pitanje je li to Hrvatska uzima učešće u slavljenju zločina nad vlastitim građanima?”, pita se Komšić.

Komšić poziva i javnost da osudi njihovo učestvovanje u događaju tokom kojeg je glavni naglasak bio na dodjeli odlikovanja Slavku Lisici.

“Podsjetimo, Slavko Lisica koji je posthumno odlikovan ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a je bivši oficir JNA koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991.", istakao je Komšić.

KOMENTARI (1)