Berko Zečević: Dodik s vojnom neutralnošću želi što brži raspad BiH

K. Silajdžija
Berko Zečević: Dodik s vojnom neutralnošću želi što brži raspad BiH
/ Anadolija
Narodna skupština Republike Srpske sinoć kasno je usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Ovom rezolucijom  definira se neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze. Za rezoluciju koju su predložili klubovi poslanika SNSD-a i SP-a glasala su 44 zastupnika.

Ovim su Milorad Dodik i njegov SNSD ispunili dugo najavljivanu prijetnju o tome da nikada neće dati svoju saglasnost za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO. Dodik je “prstom u oko” udario na napore NATO saveza da Bosnu i Hercegovinu primi kao članicu.

berko_zecevic.jpg - undefined

Kako je za Radiosarajevo.ba prokomentirao profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Berko Zečević, da rezolucija Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti nije nikakav državotvoran koncept, jer RS nije nezavisna država.

“Vojna neutralnost podrazumjeva da samo institucija nezavisne i međunarodno priznate države, koja ima svoju vojsku, policiju, može donijeti takvu rezoluciju. Ovdje se radi o još jednom segmentu ukupnog pritiska na Bosnu i Hercegovinu kao državu sa dva entiteta i tri naroda”, rekao je Zečević.

Ocijenio je da je suštinska pozadina rezolucije o vojnoj neutralnosti zapravo isčekivanje vlasti u RS-u da se u narednih 10, 15 ili 20 godina desi promjena pozicija u odnosima vojnih blokova koji postoje u Europi, kako bi oni potom otcijepili RS i pripojili je Srbiji.

Na pitanje da li Vučićevo zagovaranje vojne neutralnosti Srbije podrazumjeva da i druge države moraju priznati tu neutralnost Srbije, da bi ona bila neutralna, naš sagovornik kaže da je to logičan potez.

“Svi su u Drugom svjetskom ratu u Europi priznali vojnu neutralnost Švicarske, jer su imali takav interes. Vojna neutralnost ne svodi se samo na deklaraciju o vojnoj neutralnosti, nego zavisi mnogo od pozicije te zemlje na moguće prijetnje od vojnih intervencija”, napominje Zečević.

Upitan da prokomentira poteze Srbije, koja posljednjih nekoliko godina kontinuirano kupuje oružije od Rusije i provodi zajedničke vježbe sa Rusijom, a za sebe uporno kaže da je vojno neutralna, Zečević navodi da Vučić deklerativno ne želi biti vezan za NATO ni za Rusiju.

“Da bi održao svoju vojnu neutralnost on mora imati oružane snage koje će spriječiti sukob ili poslati poruku susjednim zemljama da ne mogu preuzeti oteti jedan dio teritorije njegove zemlje. Za razliku od Vučića, Dodik ima sasvim drugačiji koncept. Dodik bi htio da nestanu Oružane snage BiH i da ne postoji nikakva brana potencijalnom neprijatelju Bosne i Hercegovine. U nekom momenti Dodik bi, koristeći oružane formacije MUP-a RS koje su pod njegovom komandom, stvorio uvjete za raspad Bosne i Hercegovine. To su dva različita koncepta i pristupa dvojice vođa”, podcrtao je Zečević.

Zaključio je da je ovo još samo jedan u nizu pokušaja sadašnje vladajuće garniture u bh. entitetu RS, da izavove destabilizaciju Bosne i Hercegovine, i ostvari slabljenje državnih institucija, te da dokaže da je BiH neodrživa. 

"To na Dodikovu žalost, neće mu proći", poručio je Zečević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije