Poskupljuje gorivo u cijeloj BiH: Povećanje cijena u narednim danima

E. H.
Poskupljuje gorivo u cijeloj BiH: Povećanje cijena u narednim danima
Na benzinskim pumpama širom Bosne i Hercegovine u narednih nekoliko dana očekuje se povećanje cijena goriva, nakon što je u mjesec dana povećana cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu za deset dolara.

Ipak, kako je najavljeno iz resornih ministarstava oba bh. entiteta, povećanje neće biti drastično, te bi cijene goriva trebale biti povećane za pet do sedam feninga.

"Već danas moguće je očekivati povećanje cijena na pojedinim pumpama u Republici Srpskoj, a nove cijene iznosit će između 1.84 i 1.89 KM po litru, u zavisnosti od teritorije na kojoj se benzinska pumpa nalazi. Takvo poskupljenje dolazi nakon što je nafta na svjetskom tržištu poskupila za gotovo 20 posto", kazao je za Radiosarajevo.ba sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS-a Zoran Berak.

On je istaknuo da su distributeri, zbog povećanja cijene nafte u svijetu, prisiljeni na povećanje cijena na benzinskim pumpama, a slične informacije potvrđene su nam i u Ministarstvu trgovine Federacije BiH.

"Neke kompanije koje se bave distribucijom nafte i naftnih derivata u FBiH već su nam dostavili obrasce i zahtjeve za povećanje cijena goriva. Ipak, to nije drastično jer je riječ o tek nekoliko kompanija, no s obzirom na trend povećanja cijena nafte u regiji moguće je očekivati da će se nešto slično desiti i kod nas. No, sigurno je da to neće biti u naredna tri do četiri dana, jer kompanije da bi povećale cijene tri dana ranije moraju nama dostaviti zahtjev", istaknula je Lejla Glibo, šefica Odsjeka za cijene u Federalnom ministarstvu trgovine.

Ona je dodala i to da cijene ni u FBiH neće drastično porasti, te da je najčešće riječ o poskupljenjima od pet feninga po litru.

Ipak, dugoročno gledano, ukoliko uskoro budu usvojene akcize na naftu i naftne derivate cijene goriva u BiH mogle bi drastično porasti, te bi se tada građani BiH suočili s povećanjem od 20 feninga po litru ili većim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije