Zbog ubistva dječaka u Zvorniku uhapšena Elfeta Veseli

Radiosarajevo.ba
Zbog ubistva dječaka u Zvorniku uhapšena Elfeta Veseli
Radiosarajevo.ba / Sud BiH
Na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u švicarskom Kantonu Neuchatel, vlasti Švicarske Konfederacije uhapsile su Elfetu Veseli, osumnjičenu za ubistvo dječaka srpske nacionalnosti 1992. godine u okolini Zvornika.

Odmah po hapšenju Tužilaštvo BiH dobilo je informaciju da su policijski organi Švicarske Konfederacije, na temelju njihovog zahtjeva, uhapsili Elfetu Veseli rođenu 4. juna 1960. godine. Ova osoba osumnjičena je i pod istragom u slučaju ubistva 12-godišnjeg Slobodana Stojanovića, dječaka srpske nacionalnosti. U optužnici kojom se tereti Veseli stoji da je u ljeto 1992. godine u blizini mjesta Kamenica kod Zvornika na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, izvršila ovo ubistvo.

Tužilaštvo BiH provelo je opsežnu istragu, tokom koje je prikupilo dokaze kojima sumnjiči Veseli i došlo do saznanja da se osumnjičena duži period nalazi na području Švicarske Konfederacije, te su pokrenute aktivnosti za njeno lociranje, hapšenje i izručenje pravosuđu BiH.

Također, obaviješteni su i da se osumnjičena u Švicarskoj usprotivila dobrovoljnom izručenju po skraćenoj proceduri, zbog čega će se u narednom periodu pristupiti aktivnostima za njeno izručenje i deportaciju u BiH, gdje je očekuje suđenje.

Iz Tužilaštva BiH su izrazili veliku zahvalnost vlastima Švicarske Konfederacije na pomoći u borbi naše države protiv počinioca ratnih zločinaca, kazavši kako će i dalje nastaviti svoje aktivnosti na lociranju i izručenju osumnjičenih za ratne zločine, ma gdje god se oni nalazili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije