Zbog negiranja bosanskog jezika veto na Zakon o srednjem obrazovanju u RS-u

Fena
Zbog negiranja bosanskog jezika veto na Zakon o srednjem obrazovanju u RS-u
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) stavio je veto na Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju u tom bh. entitetu, jer u potpunosti odbacuje naziv bosanski jezik, potvrdio je danas Feni šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović.

"Pokrenuli smo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer se u ovom zakonu o nazivu jezika bošnjačkog naroda govori uopštenije nego u Ustavu RS-a", kazao je Hadžiomerović.

U entitetskom ustavu je navedneo da su u RS u upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je, kaže, u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju je navedeno jezik konstitutivnih naroda.

"To je još uopštenija norma u odnosu na Ustav, što je za Bošnjake nedopustivo, imajući u vidu da je Ustavni sud BiH zaključio da niko nikome ne može nametati naziv jezika", ukazao je Hadžiomerović.

Najavio je da će biti iskorišteni svi mehanizmi kako bi se upozorilo na diskriminaciju koja se po ovom pitanju provodi u RS-u.

Klub Bošnjaka je stavio veto i na Zakon o gasu u RS-u, a pokrenut će, kaže Hadžiomerović, i inicijativu za ocjenu njegove zakonitosti i ustavnosti.

Rješenja u ovom entiteskom zakonu su, navodi, u suprotnosti s preporukama Evropske energetske zajednice kada je u pitanju ova oblast.

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Zakon o gasu usvojeni su 22.februara, na trećem nastavku zasjedanja Narodne skupštine RS-a.

O vetu bošnjaka na ova zakonska rješenja izjasnit će se Vijeće naroda, a ukoliko ne bude dogovora Zajednička komisija ili eventualno Ustavni sud RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije